Съсловната огранизация на фармацевтите - Българският фармацевтичен съюз (БФС) категорично

...
Съсловната огранизация на фармацевтите - Българският фармацевтичен съюз (БФС) категорично
Коментари Харесай

Фармацевтите са против хартиената рецепта да остане алтернатива на електронната

Съсловната огранизация на фармацевтите - Българският фармацевтичен съюз (БФС) изрично се опълчва на доктор Стойчо Кацаров хартиената рецепта да остане като опция на електронната и след 1 юни. Това излиза наяве от писмо на ръководителя на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова до Кацаров. Предложението на Кацаров е след 1 юни електронното определяне да е наложително единствено за медикаментите, които са изцяло или отчасти покривани от НЗОК, до момента в който за медикаментите, които пациентите заплащат от джоба си, да са годни и хартиени предписания. Промяната е стимулирана с искане от страна на съсловната лекарска организация БЛС, защото някои лекари още не могат да издават е-рецепти.

Фармацевтичният съюз обаче е срещу по няколко аргументи. Сред тях са, че това ще докара до фрагментирано водене на пациентското досие , в което няма да са отразени всички назначени и одобрявани от индивида медикаменти. В същото време ще бъде усложнен контролът по отношение на предписването на лекарства .

БФС показва в мнението си, че фармацевтите са изцяло подготвени за прекосяване към напълно електронното определяне , като за задачата са вложили обилни запаси за надграждане на софтуерите си.

Според тях аргументът на Лекарския съюз, че някои лекари в лечебните заведения и такива, които нямат контракт с НЗОК, нямат подготвеност да издават е-рецепти, не са претекст за смяна на наредбата, защото става въпрос за малцинството лекари, които не желаят да изпълнят закона . Фармацевтите показват, че няма точни данни каква част от предписващите лекари са съобразили държанието си с новите условия и каква част не са. " При липса на публични и достоверни данни изводът в претекстовете, че ще се наруши достъпът на пациентите до лекарствена терапия, е безпочвен ", се споделя в мнението. Тъй като главната част от предписващите лекари реализират действия по контракти с НЗОК, те са подготвени за електронни наставления , показват фармацевтите.

Ако планът бъде признат в сегашния тип, той е в спор с цялостната идея за създаване на Национална здравноинформационна система (НЗИС), се споделя още в мнението на фармацевтите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР