Също както всяко друго животно, и аквариумните рибки са уязвими

...
Също както всяко друго животно, и аквариумните рибки са уязвими
Коментари Харесай

6 най-често срещани заболявания у сладководните рибки

Също както всяко друго животно, и аквариумните рибки са уязвими към избрани болести. Всеки умел акварист би трябвало да е нащрек изключително за тези шест най-често срещани заболявания по сладководните рибки.

Ключът към оптималното здраве на водните жители се крие в профилактиката на аквариумната среда и поддържане на високо качество на водата. Въпреки напъните ви обаче към момента се крие капацитет за развиване на болест.

1. Ихтиофтириус

Болестта получава името си от названието на дребния бял протозоен паразит, виновен за инфекцията. Това е може би най-лесно разпознаващото се заболяване по рибите заради появяването на отличителни бели петна по тялото, хрилете и перките. Макар да е извънредно заразно и със стопроцентова смъртност, при навременно разкриване и лекуване може да се доближи и стопроцентово излекуване. Много постоянно появяването на болестта се асоциира с намаление качеството на водата.

2. Загниване на перките

Виновникът за болестта е бактериалният извършител от жанр Pseudomonas. В началото по перките потеглят синкави линии, стигат до основата им и тъканта загнива, появява се гной. Честа причина за появяването на положението е претъпкан с животни аквариум. Уязвими за дребните рибки.

3. Натравяне с амоняк

Количествата на амоняк в аквариумната вода нарастват сега, в който потребните бактерии намалеят. Полезните бактерии нормално имат ролята да се отървават от непотребния амоняк, конверирайки го в надалеч по-безвредните нитрити и нитрати. Клиничните признаци са зачервени, възпалени хриле и смяна в държанието – животните се насочват към повърхността на водата и като че ли се борят за въздух. Мерките, които може да предприемете, са незабавна промяна на 50-60% от водата на аквариума.

4. Лернеоза

Макар постоянно да бива объркван с червей, причинителят на лернеозата в действителност е малко алено ракообразно, загнездващо се в подкожието. Инфектираните животни изпитват сърбеж и се търкат в разнообразни повърхности в аквариума. Противопаразитни средства са налични на пазара.

5. Трематодози

Трематодите са мънички плоски червеи, обикновено обитаващи средата на аквариума. Те не са опасност за жителите досега, в който не се намали качеството на средата и рибките не проявят стрес. Симптомите на опаразитяване с трематодоза са сърбеж, интензивно придвижване на хрилете, зачервяване, побеляване. Подобряване качеството на аквариумната вода в композиция с противопаразитни средства оказва помощ за потушаване на паразитозата.

6. Едем по рибите

Едемът самичък по себе си не е заболяване, а единствено симптом. Представлява отичане на тялото на рибката в резултат струпване на течност в коремна празнина (асцит) заради засягане на бъбреците. Най-често се асоциира с бактериални причинители.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР