Съществуват значителни възможности за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с

...
Съществуват значителни възможности за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с
Коментари Харесай

Министър Караниколов: Tърговията между България и Иран отчита увеличение от над 14%

Съществуват обилни благоприятни условия за усилване на двустранното търговско-икономическо съдействие с Иран. Вярвам, че от ден на ден ирански компании ще се възползват от преимуществата на България като дестинация за бизнес и вложения. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на Ирано-български бизнес конгрес, който се организира в Техеран, при засилен интерес от над 150 ирански компании.

Министър Караниколов посочи, че форумът дава отлична опция за показване на преимуществата и качествата на продуктите, индустриалните технологии и ноу-хау употребявани в двете страни. „ Обръщам се към българските компании с апел да се възползват пълноценно от предоставената им опция и да проведат деловите си срещи, обсъждайки взаимни действия в търговията и съдействието “, акцентира Караниколов. Той добави, че иранският пазар е основен със своето стратегическо разположение сред Близкия изток, Централна и Южна Азия и население над 80 милиона поданици.

„ През 2017 година търговия сред България и Иран регистрира стойност от 117.4 млн.щ.д., което е нарастване от над 14% по отношение на 2016 година Вносът от Иран също означи нарастване от 112,3%, което е 58.6 млн. щ.д. Докато износът на България за Иран за 2017 година възлиза на 58.8 млн.щ.д. “, съобщи Караниколов.

Той добави, че страната ни е подготвена да окаже поддръжка на иранските компании, които желаят да влагат в България в браншове, осигуряващи висока добавена стойност и нараснала конкурентоспособност на стопанската система.

Икономическият министър акцентира, че България има капацитет да притегли ирански вложения и да даде удобни благоприятни условия за действия в редица области като осведомителни и информационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.

„ Двете страни са в непрекъснат развой на създаване и надграждане на договорно-правната база във всички сфери от съвместен интерес, изключително в търговско-икономическата “, добави Караниколов.

По време на визитата министър Караниколов организира срещи на високо ниво с Есхак Джахангири, първи вицепрезидент на Ислямска Република Иран, Аббас Ахунди, министър на пътищата и градоустройството, Масуд Карбасиян, министър на стопанската система и финансите и Бижан Намдар Зангене, министър на петрола.

По време на срещите бяха подчертани положителните взаимоотношения сред двете страни и капацитетът за развиване на търговско-икономическите взаимоотношения, както и провеждането на първото съвещание на взаимната комисия за поощряване на вложенията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР