Съществуват рецепти за всичко в света. Има рецепти за готвене,

...
Съществуват рецепти за всичко в света. Има рецепти за готвене,
Коментари Харесай

6 прости формули за перфектно планиране на личните финанси

Съществуват предписания за всичко в света. Има предписания за готвене, където всяка съставна част е значима. Има практични препоръки за сполучливо пътешестване, занимателна отмора и доста други.

Разбира се, има и подготвени формули за това по какъв начин да управлявате парите си интелигентно и рационално.

Предлагаме ви шест значими правила, спазването на които ще оказват помощ за възстановяване на финансовото ви положение в този момент и в бъдеще.

1. Планиране на бюджета по формулата " 20-30-50 "

Идеята на това предписание за обмисляне на персоналните финанси е:

• 20% от прихода би трябвало да бъде непокътнат за дълготрайните цели (например пенсиониране) или ориентиран към погашение на дълга.

• 30% е оптималната сума, която би трябвало да харчите за разноски по жилището.

• Можете да изразходвате 50% от приходите си за всичко останало.

Важно е да се означи, че процедурата за разпределение на разноските за другите потребности би трябвало да бъде тъкмо както е посочено нагоре: първо, спестяваме или погасяваме дълга и едвам по-късно харчим за всичко останало.

Това предписание оказва помощ да се води здравословен финансов живот и да се реализиран дълготрайните финансови цели.

Ако съумеете да спестите 20% от прихода си, тогава към този момент сте по-проспериращ от доста хора и сте по-близо до задачата си, защото множеството освен не могат да спестят, само че постоянно даже не мислят за това.

30% е сумата, която можете " да се отпуснете за жилище ", било то чартърен или ипотека. Ако се придържате към посоченото предписание, то това ще бъде оптималното решение, което ви разрешава да не се ограничавате от другите разноски.

Ако желаете, да вземем за пример, да харчите 31% по жилището, тогава би трябвало да разберете, че този 1% ще бъде за сметка на нещо друго. Можете да го извадите от 20-те % за спестявания или от 50-те % за други разноски.

 Снимка 230217
Източник:

2. Месечните разноски, умножени по 6 - това е вашият авариен фонд

Имате ли фонд при положение на непредвидени разноски? Експерти споделят, че подобен фонд би трябвало да бъде в размер шест пъти по-голям от вашите месечни разноски.

Някои специалисти даже считат, че е належащо да се сътвори подобен авариен фонд, чийто размер да еднакъв сумата на разноските ви за 12 месеца, други приказват за три месеца.

Във всеки случай, всички специалисти в региона на финансовото обмисляне показват, че подобен фонд е нужен.

Фактът е, че в никакъв случай не знаем какво може да се случи с нас. Хората краткотрайно губят способността си да работят, уволняват ги, пораждат здравни проблеми - все обстановки, които изискват съществени финансови запаси.

Във всеки от тези случаи би трябвало да имате фонд " бели пари за черни дни ", който да ви разреши безболезнено да оцелеете в сложен интервал от живота си.

 Снимка 330963
Източник:

3. Размерът на ипотеката - годишният приход умножен по 2,5

Това е друга формула за сполучливо финансово обмисляне, която ще ви разреши да плащате до 30% от прихода си за ипотека.

Това значи, че в случай че годишният ви приход се умножи по 2,5 - това е оптималната сума, която можете да вземете като ипотечен заем.

4. 120 минус вашата възраст - формулата за вложение

Когато вършиме капиталов портфейл, избирането на активи за него активи може да докара до усложнения.

Това в действителност е сложен въпрос и постоянно отлагането му за по-добри времена може да ви коства пари.

Но, за благополучие, специалистите са създали идеалната формула, с цел да оптимизирате позициите си.

Според нея процентът на вложените в акциите средства се пресмята на 120 минус вашата възраст. Ако сте на 40 години, 80% от вложенията би трябвало да бъдат вложени в акции и 20% в облигации.

С повишаването на възрастта от ден на ден би трябвало да влагате в облигации и по-малко в акциите.

Това е много елементарна формула, само че отстранява ненужната подозрения при избора на капиталова тактика.

 Снимка 299887
Източник:

5. Приходите, умножени по 25 - икономисване за пенсиониране

Колко пари планирате да спестите за пенсиониране? Някои специалисти считат, че е належащо за тази цел да се отделят 4% от прихода, с цел да се спести задоволителна сума все още на пенсиониране.

Ако спазвате тази рекомендация, вероятността вашите спестявания да ви обезпечат порядъчен живот до неговия край е висока.

Това е много закостенял метод, тъй като вашият приход когато сте в дейна позиция евентуално е много по-голям от разноските ви, а никой не може да планува какви ще бъдат те откакто се пенсионирате.

6. Вашата годишна заплата, умножена по 10 - размер на застраховката за живот

Понякога е мъчно да определите за какъв брой да застраховате живота си.

Много хора обаче мислят и то с съображение за животозастраховане, тъй като обстановките в живота са доста разнообразни и не постоянно са удобни.

Особено, в случай че имате семейство и деца, това е добра причина да помислите по какъв начин да застраховате живота си, с цел да осигурите по-добра финансова сигурност за вас и околните ви.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР