Съществуват много сериозни рискове, тъй като България се управлява от

...
Съществуват много сериозни рискове, тъй като България се управлява от
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Опасно е да ни управляват хора без историческа памет

Съществуват доста съществени опасности, защото България се ръководи от хора без историческа памет и познания. Това съобщи за БГНЕС проф. Пламен Павлов, по отношение на днешното изявление на народния представител от „ Продължаваме промяната “ Венко Сабрутев, в което той сподели: " районен съд Македония да ни върне костите на цар Самуил в символ, че са подготвени да трансформират своята политика по отношение на България ".

Тленните остатъци на този популярен български държател са открити от проф. Николаос Муцопулос през 1969 година при разкопки в базиликата „ Свети Ахил " на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро. В момента те се намират в лабораторията на гръцкия професор в Солун.

„ Хора от „ Продължаваме промяната “ симптоматично вършат сходни неточности. Преди време отново някой от депутатите на Политическа партия беше сбъркал Преспанските съглашения сред районен съд Македония и Гърция с Договора за добросъседство и другарство сред районен съд Македония и България. Виждаме и някои наивни дейности като откриването на самолетна линия или някакви други дейности, които не вземат решение огромния въпрос сред двете страни “, уточни проф. Павлов, който е един от водещите откриватели на средновековната ни история.

Той дефинира като „ унизителни “ думите на Сабрутев.

„ Унизително е да чуваме сходни неща от народни представители. Още повече, че тук става дума за обикновени неща, които могат да бъдат тествани в Google, което е обичан претекст на някои хора от Политическа партия. Нямам неприятно отношение към тях, само че сходни прояви на незнание, на обикновена визия за историята е проблем “, съобщи проф. Павлов.

Той прикани Сабрутев да се извини или най-малкото да изясни грешката си, в случай че е сторил такава.

„ Не би трябвало да забъркваме такива каши сред нас, РСМ и Гърция. Всички знаят къде се намират костите на цар Самуил, те са показвани по малкия екран, даже президентът Росен Плевнелиев по време на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил се поклони пред тях “, съобщи експертът по средновековна история.

Проф. Павлов счита, че костите на цар Самуил би трябвало да са в София.

„ Най-добре е те да бъдат предадени на България, това беше подкрепено и от някои политици в Гърция, като някогашния кмет на Солун Янис Бутарис. Да бъдат сложени в светла София, защото комитопулите са свързани с нея. Комит Никола, бащата на цар Самуил, е бил шеф на една доста огромна област, чийто център е бил Средец или днешна София “, сподели ученият.

Според него сходни изказвания още веднъж дават учредения на северномакедонската страна да демонстрира ехидни реакции към България и нейните ръководещи.

„ Този гаф още един път удостоверява какъв брой значима е просветата и образованието “, добави проф. Павлов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР