Съществува реална опасност преговорите за членството на Турция в ЕС

...
Съществува реална опасност преговорите за членството на Турция в ЕС
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: България няма никакъв интерес Турция да се десекуларизира

Съществува действителна заплаха договарянията за участието на Турция в Европейски Съюз да бъдат прекъснати, а това ще е голяма политическа неточност. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доцент Искрен Иванов, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове, учител в СУ " Св. Климент Охридски ".

Според доцент Иванов Европейският съюз няма безусловно никаква изгода Републиката Турция, която е една напълно световна страна, да се отдалечи от европейската орбита и още повече да се сближи с Русия: " Защото тъкмо това ще се случи, в случай че Европа затвори вратата на Турция ", обърна внимание той и акцентира, че Ердоган сега се оглежда и желае да избере кой път ще бъде по-добър за неговата страна в подтекста на това, че светът към този момент се разделя на две.

" Подозренията на самия Ердоган са свързани с това, че Европа желае да либерализира Турция, което от своя страна той счита за неприемливо поради историческото минало и полезностите на самата Републиката Турция.

По думите на специалиста България няма никакъв интерес Република Турция да се десекуларизира: " Ние ще бъдем в губеща позиция. Турция също ще бъде в губеща позиция, защото дебатът за нейното участие към този момент продължава близо половин век и това ще е загуба за турската дипломация. Но несъмнено везните ще натежат в интерес на негативите, тъй като ние нямаме никакъв интерес Турция да отиде или в ислямския свят, или в евразийския свят, където Европа се възприема по-скоро като съперник, не толкоз като сътрудник и помощник.

На въпрос по какъв начин може Турция да бъде интегрирана в Европейския съюз, доцент Искрен Иванов отговори: " Според мен най-подходящият метод е това да стане след смяната в устройството на самия Съюз, което се приготвя сега. Буквално преди няколко дни излезе информация, че Франция, Германия са се обединили към концепция за смяна на договорите, разделянето на самия Съюз на четири елементи и външен/вътрешен кръг, Европейски съюз с асоциирани членове претенденти и така нататък Когато това се случи Турция най-накрая може да бъде интегрирана в третия или четвъртия кръг на Европейския съюз, което да сложи завършек на този десетилетен спор за нейното участие ", изясни специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР