Съществува препинателни знаци, които са малко известни, но много по-интересни

...
Съществува препинателни знаци, които са малко известни, но много по-интересни
Коментари Харесай

Малко известни препинателни знаци, които можем да използваме

Съществува препинателни знаци, които са малко известни, само че доста по-интересни от баналните точки и запетаи. Събрали сме 11 знака, на които можете да намерите приложение:

Интерробанг – лигатура от загадъчен и изумителен знак

 интерробанг

Възможно е към този момент да сте срещали този знак: в последно време става все по-популярен. Естествено, комбинацията от въпросителния и удивителния знак може да се размени, да вземем за пример така «?!», само че върху текст интеррогбанг наподобява надалеч по-представително.

Риторичен загадъчен знак

 риторичен знак

Този препинателен знак, наподобяващ на огледално отражение на елементарен загадъчен знак, е фиктивен от Хенри Денхъм през 1580 година. Използвали са го за обозначаване на риторичен въпрос до началото на 1600 година.

Любовен знак

 любовен знак

Сред предложенията на Базен имало и любовен знак, състоящ се от два въпросителни, огледално отразени един против различен и с точка изпод. Той можело да се употребява за изложение на обич, да вземем за пример в приветствени картички. Може би, в случай че можеше елементарно да се набира върху клавиатурата, този знак щеше да бъде същински известен.

Съгласителен знак 

 препинателен знак

Базен е описал този знак като „ стилистично зрелище на два флага, веещи се над екскурзионен рейс, когато президентът идва в града “. Съгласителният знак показва проява на благосклонност или одобрение, тъй че можете да го употребявате, с цел да кажете „ Колко се веселя да те видя “ или „ Вива Лас Вегас! “

Знак за убеденост

 Ерве Базен знаци

Искате да кажете нещо с непоколебима убеденост? Тогава може да завършите писмения си отчет, употребявайки още едно от предложенията на Базен – знак за убеденост.

Знак за подозрение

 знак за подозрение

Знакът за подозрение е диаметралност на знака на убеденост. Той може да бъде употребен за изложение на подозрение и песимизъм.

Саркастичен знак 

 

 подигравателен знак

Саркастичният знак е предпазен с авторско право и комерсиалната марка «Paul Sak». Макар да не се употребява необятно, може да се използва с цел да се подчертае сарказма в някоя фраза, предложение или известие.

Астеризъм

 астеризъм

Този благ, само че рядко употребен препинателен знак по-рано е служил за смислово делене на глави или елементи от книги или за обозначаване на дребни паузи в дълъг текст. Днес астеризмът е стар, тъй като за тези цели в наши дни използваме три звездички  [***] – всъщност, това също е астеризъм, единствено че подредени в линия.

Възклицателна запетая и въпросителна запетая

 препинателни знаци

Благодарение на тези препинателни знаци можете да изразите възклицание или въпросителна интонация, без да довършвате изречението.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР