Съществува опасност от злоупотреби по схеми „Училищен плод“ и „Училищно

...
Съществува опасност от злоупотреби по схеми „Училищен плод“ и „Училищно
Коментари Харесай

Фермери алармират за възможни злоупотреби по схемата за плодове в училище

Съществува заплаха от злоупотреби по схеми „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “. Това настояват от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. Наредбата за доставките беше изменена по гледище на вицепремиера Валери Симеонов.
От асоциацията подозират, че има лобистки ползи тази година.
Преди дни от асоциацията алармираха с писмо, че съществува действителна заплаха един единствен аграрни производител да получи съвсем половината от държавната поръчка за доставка на плодове и зеленчуци за детските градини и учебните заведения през новата образователна година.
Производителите изясняват, че в Държавен фонд „ Земеделие “ преди дни са приели заявление от една компания, която ще обслужва 44% от образователните заведения по стратегия „ Училищен плод “. Кандидатът се базира на промени в Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения, признати напролет. Според асоциацията измененията не са в интерес на действителните аграрни производители, а облагодетелстват търговци, като дават опция един индивид да получи голям дял от доставките.
Чавдар Маринов, който е представител на асоциацията, изясни по bTV, че терзанията им са, че Милена Рашева, която е подала заявление като аграрни производител, ще се облагодетелства от тази скица.
Рашева изясни, че е подала единствено молба и занапред следва инспекция, която ще откри дали компанията ѝ може да покрие броя учебни заведения, които ще вземат участие в програмата.
Слави Кралев от дирекция „ Пазарни ограничения и организации на производителите “ в Министерството на земеделието посочи, че тази скица се ползва в България от 2010 година Тогава доставките са се правили единствено от търговци, през 2016 година се дава приоритет и на производителите, само че през предходната година това не е реализирано. Идеята е тази година в действителност приоритет да имат производителите, сподели Кралев и увери, че всеки от претендентите за доставка на плодове в учебно заведение ще бъде деликатно тестван.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР