САЩ засилиха натиска върху Саудитска Арабия да промени курса на

...
САЩ засилиха натиска върху Саудитска Арабия да промени курса на
Коментари Харесай

САЩ оказват натиск върху Саудитска Арабия да сложи край на петролната война

САЩ ускориха натиска върху Саудитска Арабия да промени курса на петролна война с Русия и приканиха кралството да стартира да работи за стабилизиране на световните енергийни пазари. Държавният секретар Майк Помпео насочи това искане преди онлайн срещата на водачите на Г-20 в четвъртък, като това е най-директният апел на Вашингтон до момента след срутва на петролните цени, оповестява Financial Times.

Публични рецензии

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Публичните забележки пристигнаха, откакто Помпео приказва във вторник с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, който действително ръководи кралството. Висш чиновник на Държавния департамент предходната седмица съобщи, че голям брой петролни компании и членове на Конгреса са лобирали пред администрацията на президента Доналд Тръмп да се намеси в разногласието. Според него петролният остатък сега единствено " изостря " съществуващите провокации, защото управляващите се борят да реагират на пандемията от ковид, която в допълнение се отразавя отрицателно на пазарите.

Саудитска Арабия, един от главните съдружници на Вашингтон в Близкия изток и началник на ротационен принцип тази година Г-20, цели да наводни пазара на нефт в миг, когато търсенето към този момент понижа, в опит да си обезпечи по-голям дял от пазара. Но политиката на принц Мохамед бин Салман е съществено подложена на критика от редица страни поради вредите, които е предизвикала на производителите на нефт в международен мащаб.

Ценовата война докара до понижаване на котировките на петрола на половина този месец до близо 25 $ за барел, което е най-ниското равнище за 17 години. Саудитска Арабия стартира офанзивата при започване на март, откакто Русия, нейният сътрудник в т. н. Алианс ОПЕК+, отхвърли да се причисли към по-големи съкращения на производството, с цел да поддържа цените. В отговор кралството съобщи, че ще усили доставките от април и ще понижи в допълнение цените. Но решението беше оповестено, преди да стане ясно какъв брой зле коронавирусът ще засегне световното търсене. Надеждите в този момент са Саудитска Арабия да бъде уверена да промени позицията си - даже и да остане в несъгласие с Русия по какъв начин да отговори на рецесията.

Доналд Тръмп изначало приветства рухването на цените на петрола, като съобщи, че това е добре за жителите. Но по-късно американският президент промени позицията си, когато спадът стартира да удря производителите в Съединени американски щати в щати като Тексас, Северна Дакота и богатия на газ Пенсилвания.

Няма място за запасите

Британският вестник Guardian обръща внимание, че скоро светът може да изчерпи местата за предпазване на нефтените ресурси, в случай че Саудитска Арабия усили производството в условия на намаляващо търсене поради пандемията Covid-19.

Количествата съхраняван нефт в световен мащаб са нарастнали приблизително с към три четвърти от януари, когато главните рафинерии в Китай стопираха работа поради ограниченията против вируса. Очакванията са запасите да продължат да нарастват през идващите седмици и месеци, до момента в който пандемията не бъде овладяна.

Според анализаторите на енергийната консултантска компания Rystad Energy, фирмите в бранша ще търсят от ден на ден празни танкери, в които да съхраняват суровината. Rystad предизвести промишлеността, че тази година цената на петрола може да падне до 10 $ за барел.

Прогнозите са петролната война да увеличи производството на нефт в света с над 2.5 млн. барела нефт дневно, което би вдигнало общата продукция до равнище, което ще бъде с 6 млн. барела над търсеното количество. Анализаторите на Rystad пресмятат, че в света има към този момент придобит към 7.2 милиарда барела недопечен нефт, в това число от 1.3 милиарда до 1.4 милиарда барела на борда на нефтени танкери в морето.

При настоящето равнище на запълване на хранилищата цените могат да имат същата орис като през 1998 година, когато брентът падна до рекордно ниско равнище под 10 $ за барел, споделя анализаторът на Rystad Energy Паола Родригез-Масиу.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР