САЩ уведомиха официално Хонконг, че прекратяват временно или за постоянно

...
САЩ уведомиха официално Хонконг, че прекратяват временно или за постоянно
Коментари Харесай

САЩ прекратяват двустранни спогодби с Хонконг

Съединени американски щати уведомиха публично Хонконг, че приключват краткотрайно или за непрекъснато действието на три двустранни спогодби. Причината е наложеният от Китай на полуавтононмния град закон за националната сигурност, заяви Ройтерс.

Държавният департамент заяви, че прекратените съглашения се отнасят до " предаването на укриващи се от закона причинители на закононарушения, предаването на наказани лица и реципрочните данъчни облекчения за приходите от интернационално мореплаване ".

" Тези стъпки демонстрират ясно сериозното ни безпокойствие от решението на Пекин да наложи Закона за националната сигурност, с който бяха погазени свободите на хонконгците ", съобщи говорителката на външнополитическото ведомство на Вашингтон Морган Ортегас.

Миналия месец президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа декрет за анулация на привилегированото състояние на Хонконг в двустранната търговия с Щатите след налагането на драконовския нов закон за националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Законът санкционира с пожизнен затвор за всяко деяние, което Китай счита за фракционизъм, подривна активност, тероризъм или съглашателство с непознати сили, и породи рецензии измежду западните страни, които се притесняват, че по този начин ще бъде комплициран завършек на свободите, обещани при връщането на някогашната английска колония под китайско ръководство през 1997 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР