САЩ снощи призоваха Китай да спре да възпрепятства филипинските кораби

...
САЩ снощи призоваха Китай да спре да възпрепятства филипинските кораби
Коментари Харесай

САЩ: Китайската брегова охрана възпрепятства филипински кораби

САЩ нощес приканиха Китай да спре да попречва филипинските кораби в Южнокитайско море и обещаха да поддържат Филипините в миг на изостряне на геополитическото напрежение, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Призоваваме Пекин да приключи своето провокативно и рисково държание ", се споделя в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати.

В петък Филипините упрекнаха китайската брегова защита, че употребява " нападателни тактики " след случай, обвързван с филипински патрул на бреговата защита наоколо до следена от Филипините плитчина, която беше мотив за предходни пререкания и се намира на 195 км от филипинското крайбрежие.

На плитчината е ситуиран дребен боен контингент на борда на американски транспортен съд от времето на Втората международна война ,

който е бил съзнателно потънал там през 1999 година, с цел да укрепи териториалните искания на Филипините, показва Ройтерс. През февруари Филипините обявиха, че китайски транспортен съд е насочил " лазер с военно предопределение " към един от неговите кораби за доставяне.

Китай претендира за суверенитет над съвсем цялото Южнокитайско море.

Международно арбитражно решение от 2016 година отхвърли тези искания като нямащи правно съображение.

В петък министерството на външните работи на Китай съобщи, че филипински кораби са навлезли в китайски води и са направили съзнателно провокативни дейности.

Държавният департамент съобщи, че Вашингтон " поддържа нашите филипинските съдружници в поддържането на учредения на правила интернационален морски ред ".

На заглавната фотография: Кораб на филипинската брегова защита в Южнокитайско море.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР