САЩ следят изкъсо превзетата от руската армия Запорожка атомна електроцентрала

...
САЩ следят изкъсо превзетата от руската армия Запорожка атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Засега САЩ не виждат готовност Русия да използва ядрено оръжие или да взриви Запорожката АЕЦ

САЩ наблюдават изкъсо превзетата от съветската войска Запорожка атомна електроцентрала и съветските нуклеарни оръжия. Засега няма признаци за възможен нуклеарен удар.

Това сподели Джон Кърби, координатор по стратегическите връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, оповестява РБК-Украйна, базирайки се на брифинга, който той е дал.

„ Имаме способността да следим радиоактивната интензивност наоколо до централата и просто не сме забелязали никакви признаци, че тази опасност е непосредствена, само че я следим доста, доста деликатно “, означи Корби във връзка Запорожката АЕЦ.

Запитан за проектите за потребление на нуклеарни оръжия против Украйна, Кърби уточни, че Русия е нуклеарна мощ и Съединените щати следят нейните нуклеарни качества, доколкото е допустимо.

„ И ние не видяхме никакви признаци, с изключение на нападателна изразителност, че Русия има някакво желание да се употребяват нуклеарни оръжия на територията на Украйна “, сподели той.

Кърби увери, че Съединени американски щати не са видели нищо, което да ги накара да трансформират " лична си стратегическа позиция на въздържане ".

Изданието напомня, че Русия и Беларус, които са близки съдружници във войната против Украйна, се договориха при започване на тази година да разположат част от тактическия нуклеарен боеприпас на Москва в Беларус. Руският президент Владимир Путин разгласи проекти за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус за първи път.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че опасността Владимир Путин да употребява тактически нуклеарни оръжия е " действителна ". Причината е ясна. Руските войски превзеха най-голямата в Европа Запорожка атомна електроцентрала през март 2022 година Ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов преди дни съобщи, че Русия е завършила подготовката за взривяване на Запорожката АЕЦ, охладителният басейн и четири от шестте енергоблока са минирани. Той изясни, че без изстудяване нуклеарните реактори могат да се стопят за интервал от 10 часа до 14 дни.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР