САЩ ще прехвърлят хиляди конфискувани ирански оръжия и боеприпаси на

...
САЩ ще прехвърлят хиляди конфискувани ирански оръжия и боеприпаси на
Коментари Харесай

САЩ ще прехвърлят на Украйна хиляди конфискувани ирански оръжия и боеприпаси

САЩ ще трансферират хиляди иззети ирански оръжия и муниции на Украйна, което може да помогне за облекчение на някои от сериозните дефицити, пред които е изправена украинската войска. Тя чака повече пари и съоръжение от Съединени американски щати и техните съдружници, обявиха американски чиновници, съобщи Си Ен Ен.

Централното командване на Съединени американски щати към този момент е трансферирало над един милион иззети ирански муниции на украинските въоръжени сили, заяви то. Прехвърлянето е осъществено в понеделник, се споделя в известие за медиите на CENTCOM.

" Правителството получи собствеността върху тези муниции на 20 юли 2023 година посредством искове за гражданска конфискация на Министерството на правораздаването против Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война на Иран (КГИР) ", се споделя в изказването.

През юли Министерството на правораздаването разгласи, че желае да бъдат иззети " над 9000 пушки, 284 картечници, към 194 ракетни установки, над 70 противотанкови управляеми ракети и над 700 000 боеприпаса ", иззети от Иран от Военноморските сили на Съединени американски щати.

" Тези муниции в началото са били иззети от военноморските сили на Централното командване на Съединени американски щати от преминаващата през Иран безстопанствена лодка MARWAN 1, 9 декември 2022 година Боеприпасите са били трансферирани от КГИР на хутите в Йемен в нарушаване на Резолюция 2216 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", се споделя в изказването.

Администрацията на Байдън от месеци обмисля по какъв начин законно да изпрати иззетите оръжия, които се съхраняват в уреди на CENTCOM в Близкия изток, на украинците.

През миналата година военноморските сили на Съединени американски щати конфискуваха хиляди ирански автомати и над един милион муниции от кораби, употребявани от Иран за изпращане на оръжия в Йемен. Конфискациите, постоянно осъществявани взаимно с районни партньорски сили, са ориентирани към дребни плавателни съдове без статут по направления, които в предишното са били употребявани за контрабанда на оръжия за хутите в Йемен.

Служители на Министерството на правораздаването и на защитата работят дружно, с цел да намерят легален път за изпращане на оръжията в Украйна, обявиха чиновници, а един от методите е посредством органите на Съединени американски щати за гражданска конфискация.

" В края на краищата Украйна се нуждае от разнообразни доставки и въпреки че това не е решение за всички военни потребности на Украйна, то ще обезпечи сериозна поддръжка ", съобщи Джонатан Лорд, старши помощник и шеф на програмата за сигурност в Близкия изток в Центъра за нова американска сигурност, който настояваше Съединени американски щати да изпратят иззетите ирански оръжия на Украйна в публикация през февруари.

Лорд добави, че този ход може да има отражение и върху връзките на Иран с Русия.

Решението може да вбие чеп сред Иран и Русия, които през последните няколко месеца образуваха фактическо партньорство в региона на защитата, като Иран доставя на Русия безпилотни самолети за войната в Украйна, а Русия си сътрудничи с Иран в производството на ракети и средства за противовъздушна защита.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР