САЩ са уверили Киев, че нямат възражения за прехвърлянето на

...
САЩ са уверили Киев, че нямат възражения за прехвърлянето на
Коментари Харесай

Украинският външен министър: САЩ не възразяват Полша да ни даде изтребители

САЩ са уверили Киев, че нямат възражения за прехвърлянето на полски изтребители в Украйна. Това декларира украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в известие до Франс прес.

" Съединени американски щати ни увериха, че нямат възражения за прехвърлянето на самолети ", написа Кулеба, който по-рано през днешния ден се срещна и с американския президент Джо Байдън по време на посещаване в Полша. " Топката в този момент е в полето на Полша ", добавя той.

" Ще разгледаме този въпрос по-детайлно в нашите диалози с нашите полски сътрудници, с цел да разберем тяхната позиция, само че желая да е ясно: " Украйна има сериозна потребност от повече бойни самолети ", акцентира Кулеба.

" Ние имаме потребност от тях, с цел да реализираме равновесие в небето и да попречим на руснаците да правят военни закононарушения, да пускат бомби по нашите градове и да убиват повече цивилни ", добавя той и показва вяра, че този въпрос ще бъде решен допустимо най-бързо.

На 8 март Полша разгласи, че е подготвена да реалокира неотложно и безплатно всичките си самолети МиГ-29 в американската военна база Рамщайн в Германия и да ги даде разполагаем на държавното управление на Съединени американски щати, с цел да бъдат след това те предадени на Украйна. Вашингтон обаче тогава съобщи първо, че тази оферта не е осъществима. После Пентагонът дефинитивно отхвърли предлагането с аргумента, че прибавянето на самолети към украинския инвентар не се допуска да промени доста ефикасността на украинските военновъздушни сили по отношение на съветските боеспособности във въздуха.

Освен това американското разузнаване счита, че прехвърлянето на самолетите на Украйна може да породи значима съветска реакция, което ще ускори вероятността за военна ескалация с НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР