САЩ са пренебрегнали предложение на Русия да бъдат потвърдени договореностите,

...
САЩ са пренебрегнали предложение на Русия да бъдат потвърдени договореностите,
Коментари Харесай

Комерсант: Вашингтон не отговаря на руско предложение за нова съвместна антивоенна инициатива

САЩ са пренебрегнали предложение на Русия да бъдат доказани договореностите, провъзгласили за неприемлива нуклеарната война, написа " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

По данни на вестника Москва е предложила на Вашингтон да се одобри на най-високо ниво обща декларация за недопускане на нуклеарна война и подсилване на стратегическата непоклатимост. Проектът на съответния документ е бил връчен на американската страна още през октомври 2018 година

Руският план за взаимна декларация на двамата президенти - Владимир Путин и Доналд Тръмп, е предвиждал двете страни да заявят, че имат желание да работят по този начин, че се избегне военна борба и да бъде изключена опцията от експлоадиране на нуклеарна война, да вземат нужните ограничения за попречване на инцидентна или несанкционирана приложимост на нуклеарни оръжия.

В текста е било посочено, че в " нуклеарната война не може да има спечелили и в никакъв случай не трябва да стартира ". Подобни изказвания бяха одобрявани преди, по време на Студената война, през ръководството на Леонид Брежнев в Съветския съюз. Съединени американски щати към момента не са дали отговор на новата самодейност на Русия, отбелязва изданието.

" Комерсант " напомня по-специално декларацията на руския водач Михаил Горбачов и президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън от 1985 година, в която е записано: " нуклеарната война е неприемлива ", тъй като " в нея не може да има спечелили ".

" Тази декларация стана сигнал за прекъсване на нуклеарната оръжейна конкуренция, за начало на градивни договаряния за надзор над въоръженията, разведряване на интернационалното напрежение ", акцентира пред всекидневника някогашният съветски външен министър Игор Иванов.

" Днес обстановката в света е доста по-сложна, в сравнение с през 80-те години на предишното столетие, а опасността от нуклеарен спор става все по-явна. Механизмите за нуклеарно въздържане, основани през годините на студената война, на практика не съществуват. Ако не се вземат незабавни ограничения, светът може да бъде сполетян от трагичната орис на " Нотр Дам ", разяснява аналитикът.

По думите на Иванов, " Русия и Съединени американски щати като водещи нуклеарни сили носят специфична отговорност за запазване на мира и таман те би трябвало да станат основатели на развой, който още веднъж да направи управляеми интернационалните връзки ". Подобни изказвания направиха тези дни и високопоставени американски чиновници в оставка, добавя " Комерсант ".

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Джордж Шулц, ексминистърът на защитата Уилям Пери и и някогашният сенатор Сам Нън обявиха в " Уолстрийт джърнъл ", че в връзките сред Щатите и Русия " се е появила рискова политическа парализа, която може заради неточност или пропуск да провокира военна борба и възможна приложимост на нуклеарни оръжия ". Те предложиха апропо Путин и Тръмп да одобряват " обща декларация, която да удостовери, че в нуклеарната война не може да има победител и такава война не трябва в никакъв случай да стартира ", разяснява вестникът.

Белият дом към този момент не се е вслушал в този съвет, прибавя той.

" Комерсант " обаче цитира Андреа Калан - прессекретар на американското посолство в Москва, помолена " да разяснява неналичието на реакция от Вашингтон ": " Съединени американски щати все по този начин се афишират за ефикасен надзор върху въоръженията, който да спомага за сигурността на Съединените щати, на техните съдружници и партньори; да е проверим и изпълним; да включва сътрудници, отговорно изпълняващи своите задължения ".

" Готови сме да участваме в договаряния за надзор над въоръженията с Русия, които да дават отговор на тези критерии ", показала Калан и дала за образец завършилите на 12 април в Женева двустранни съвещания по контракта СТАРТ-3 за по-нататъшно ограничение на стратегическите нападателни оръжия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР