САЩ са предложили работни групи от страните от Г-7 да

...
САЩ са предложили работни групи от страните от Г-7 да
Коментари Харесай

САЩ искат от Г-7 да проучи начини за конфискуване на руски активи за 300 милиарда долара

Съединени американски щати са предложили работни групи от страните от Г-7 да проучат способи за конфискуване на замразени съветски активи на стойност 300 милиарда $, заяви английското издание " Файненшъл таймс ".

Според отчета Съединени американски щати, подкрепени от Англия, Япония и Канада, са предложили да се пристъпи към подготвителна работа, тъй че да се приготвят разновидности, които водачите на Г-7 да прегледат на възможна среща към 24 февруари. Съюзниците бързат да договорят проект преди втората годишнина от пълномащабното съветско навлизане в Украйна, отбелязва изданието.

Въпреки че не са взети никакви решения и въпросът продължава да бъде горещо обсъждан в европейските столици, ускоряването на работата по конфискуването на активите на Москва в интерес на Украйна акцентира възходящото му значение за Запада. Според осведомени за диалозите източници тематиката е била обсъждана този месец както от финансовите министри на Г-7, по този начин и от техните заместници, като са били наранени въпросите по какъв начин да се създаде такава политика и да се оценят обвързваните с нея опасности. Трите работни групи, препоръчани от Вашингтон, ще проучат правните въпроси към конфискацията, метода за използване на такава политика и понижаване на рисковете, както и разновидностите за най-хубаво ориентиране на поддръжката към Украйна.

Германия, Франция, Италия и Европейски Съюз са изразили известни запаси и са подчертали нуждата от деликатна оценка на законността на конфискацията на активите на Москва, преди да бъдат взети решения. Няколко европейски министри също по този начин подчертаха нуждата от опазване на високо равнище на секретност на работата. В западните столици се преглеждат разнообразни разновидности, вариращи от непосредствено конфискуване и консумиране на активите на Руската централна банка до потребление на приходите от замразените активи или потреблението им като поръчителство за заеми.

Досега Европейски Съюз се въздържа от конфискация на самите съветски активи, а вместо това изследва способи за понижаване на облагите, генерирани от финансови институции като " Юроклиър " (Euroclear), където се съхраняват държавни активи на стойност 191 милиарда евро.

Вашингтон до момента не е подкрепил обществено конфискуването на съветските активи, само че тази година Съединени американски щати разпространиха частен документ за разискване в границите на Г-7, в който се предлага, че конфискацията на замразените активи на Москва би била законна като " контрамярка, която да накара Русия да приключи експанзията си ".

Европа, където се намират по-голямата част от активите, е доста по-предпазлива, опасявайки се от вероятните последствия за финансовата непоклатимост, както и от ответни дейности от страна на Русия, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР