САЩ решиха да изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна

...
САЩ решиха да изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна
Коментари Харесай

САЩ изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна глава

САЩ взеха решение да изтеглят от въоръжение най-мощната си нуклеарна бойна глава и да се откажат от проектите за нуклеарна крилата ракета с морско изстрелване.

Това се удостоверява в новата версия на Стратегията за национална защита на Съединени американски щати , оповестена от Пентагона в четвъртък.

„ Гравитационната бомба B83-1 ще бъде оттеглена заради увеличаващи се ограничавания на нейните благоприятни условия и възходящи разноски за поддръжка. В кратковременен проект ще използваме (други) съществуващи средства за опасност против укрепени и мощно предпазени цели. Министерството на защитата на Съединени американски щати работи с сътрудници в междуведомствен разговор и като се вземат поради съществуващите концепции, ще разработим непрекъснати средства за по-ефективно поразяване на такива цели.

Освен това ще отменим програмата (за производство) на нуклеарна крилата ракета с морско изстрелване ", се споделя в документа споделя.

Плановете за заличаване на термоядрената бомба B83-1 бяха оповестени от Националната администрация за нуклеарна сигурност на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати преди минимум шест години. Както означи Ърнест Мониз, който тогава беше министър на енергетиката, това беше „ последното оръжие от клас мегатон в нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати “. Мощността на бомбата B83-1 е до 1,2 мегатона . За съпоставяне: мощността на атомните бомби, хвърлени от Съединени американски щати през 1945 година върху Хирошима и Нагасаки, е надлежно към 15 и 25 килотона.

Плановете за основаване на нуклеарна крилата ракета с морско базиране бяха счетени от военното ведомство на Съединени американски щати за непотребни. Стратегията акцентира, че те „ към този момент не са нужни “ предвид на редица други налични нуклеарни оръжия, които се създават от Вашингтон.

Въпреки това остава неразбираемо по какъв начин Конгресът на Съединени американски щати ще реагира на това решение , изключително в случай че той мине под надзор от опозицията в лицето на Републиканската партия на идните междинни избори през ноември. Сегашната администрация на Съединени американски щати, ръководена от демократа Джо Байдън, неотдавна даде знак за желанието си да се откаже от програмата за произвеждане на упоменатата ракета. Въпреки това в интерес на продължаването на тези разработки преди този момент обществено се изрекоха редица американски военни водачи, в това число ръководителят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Марк Мили. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, разяснявайки проектите за анулация на програмата, изрази убеденост, че това решение не изпраща никакъв сигнал към Русия, който може да се схване като симптом на уязвимост на Вашингтон. Москва схваща какво съставлява американският нуклеарен боеприпас, сподели Остин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР