САЩ притиснаха Китай да окаже по-голям икономически и дипломатически натиск

...
САЩ притиснаха Китай да окаже по-голям икономически и дипломатически натиск
Коментари Харесай

САЩ към Китай: Обуздайте Северна Корея

САЩ притиснаха Китай да окаже по-голям стопански и дипломатически напън върху Северна Корея да обуздае нуклеарната и ракетната си стратегия на среща във Вашингтон сред представители на външните работи и защитата на двете страни, заяви "Ройтерс ".

Припомнихме на Китай, че има дипломатическа отговорност да упражни по-голям стопански и дипломатически напън върху севернокорейския режим, в случай че желае да предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението в района, съобщи държавният секретар Рекс Тилърсън на обща конференция с министъра на защитата Джим Матис след диалога в Държавния департамент.





Матис сподели от своя страна, че Съединени американски щати ще продължат да взимат нужните ограничения за своята защита и отбраната на съдружниците си от Северна Корея, която се пробва да се снабди с нуклеарна ракета, способна да доближава до територията на Съединени американски щати.

Тъй като изпреварващи военни удари са прекомерно рисковани, съветниците на Тръмп залагат на стопански и дипломатически напън върху Северна Корея, отбелязва "Ройтерс ".



В дневния ред на новоустановения разговор за дипломация и сигурност, който събра Тилърсън и Матис с китайския държавен консултант Ян Цзечъ и началника на генералния щаб на китайската войска Фан Фънхуей с изключение на Северна Корея, която бе главната тематика, фигурираше и въпросът за напрежението в Южнокитайско море в резултат на растящите териториални искания на Китай.

Съединени американски щати още веднъж обявиха, че са срещу милитаризацията на островите, които Китай построява в стратегическото море.

Тилърсън заяви, че президентът Тръмп ще направи държавно посещаване в Китай тази година, а Матис уточни, че двете страни са се споразумели да разширят военните си връзки, сигнализирайки, че новото държавно управление на Съединени американски щати е решено да продължи напъните за нормализиране на връзките с Китай.



Матис прикани също за по-голяма съгласуваност сред Съединени американски щати и Китай в битката с тероризма и уточни, че държавното управление на Тръмп чака от Китай да помогне на иракското държавно управление с съответни дейности, бе да даде детайлности.

Китайското външно министерство разяснява след срещата, че Пекин поставя големи старания да позволи напрежението на Корейския полуостров поради личните си ползи, а не заради външен напън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР