САЩ предоставят временна закрила на близо 500 000 венецуелски мигранти

...
Администрацията на президента Джо Байдън разшири временния правен статут на
Коментари Харесай

Администрацията на президента Джо Байдън разшири временния правен статут на около 472 000 венецуелци, живеещи в Съединените щати, позовавайки се на „извънредни“ обстоятелства.

Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас обяви решението късно в сряда, като каза, че „условията в родната им страна пречат на безопасното им завръщане.“

Продължете да четете

списък от 3 елемента „Тревожно“: границата между САЩ и Мексико е най-смъртоносният миграционен сухопътен маршрут в светаАмериканският съдия нарежда на Тексас да премахне противоречивите гранични шамандури от Рио ГрандеКонструкцията на граничната стена на САЩ е повредена. Местно гробище: Доклад на правителството< /h3>край на списъка

Но реакцията през следващия ден беше разделена, тъй като демократите и републиканците се борят с това как най-добре да се справят с наплива от пристигащи.

Венецуела е изправена пред продължила години хуманитарна криза, като повече от 7,13 милиона мигранти и бежанци бягат от страната, за да избягат от ужасна бедност и политическа репресия.

Решението за удължаване на временния защитен статут или TPS ще позволи на стотици хиляди венецуелци, които вече живеят в САЩ, да кандидатстват за разрешение за работа, ход, който демократите се надяват, че ще облекчи стреса върху програмите за социални услуги.

Освен това предлага защита от депортиране, поне временно. Последното определяне на TPS продължава 18 месеца и се прилага само за венецуелци, които са влезли в САЩ преди 31 юли.

Демократите отдавна настояваха за удължаване на TPS, определяйки този ход като необходим, за да осигурят подкрепа както за венецуелците, така и за правителствените служби.

Ню Йорк, по-специално, се бори да приеме пристигащите от южната граница на САЩ с Мексико. Според кмета Ерик Адамс повече от 113 300 търсещи убежище са дошли в града от началото на 2022 г. с твърде малко съоръжения за тяхното настаняване.

По-рано този месец Адамс обяви, че летище в Бруклин ще бъде превърнато в спешен подслон. Той също така предупреди, че не вижда край на кризата: „Този ​​проблем ще унищожи Ню Йорк.“

Но в четвъртък демократите от Ню Йорк приветстваха изявлението на Майоркас като стъпка към облекчаване на натиска, пред който е изправен градът.

„Това е както правилното нещо, което трябва да се направи от морална гледна точка за тези, които бягат от режима на Мадуро, и също така ще осигури на тези хора стабилност и разрешение за работа, от което се нуждаят, за да допринесат за нашата икономика“, Джеролд Надлър, високопоставен член на съдебната камара комитет, се казва в изявление.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул междувременно каза, че удължаването на TPS ще позволи на държавата „незабавно да започне процеса на подписване на хора за разрешение за работа и наемането им на работа, за да могат да станат самостоятелни“.

Извън Ню Йорк демократите също определиха съобщението за TPS като възможност.

„Това ще обедини хиляди семейства, ще им даде правен статут и ще им позволи да работят, за да помогнат за облекчаване на недостига на работна ръка във Флорида“, написа в социалните медии представителят Дарън Сото от Флорида.

Но републиканците повториха опасенията си, че временната защита ще изпрати грешно послание. „Това не е ракетна наука. Ако стимулирате нелегалната имиграция, ще имате масови вълни от нелегални имигранти“, написа конгресменът Марк Грийн в социалните медии в четвъртък.

Републиканците също посочиха седемдневното „бедствено състояние“, обявено тази седмица в граничния град на САЩ Ийгъл Пас, Тексас, като доказателство за провала на администрацията на Байдън да ограничи имиграцията.

Кметът на Eagle Pass, Роландо Салинас-младши, каза пред The ​​New York Times, че е бил принуден да издаде декларация за извънредно положение, след като 2500 души са преминали в града за един ден.

Когато беше разпитан за ситуацията в четвъртък, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер подчерта други имиграционни мерки, обявени едновременно с удължаването на TPS.

Те включваха допълнителен военен персонал на границата, ускорено извеждане и ескалиране на усилията за борба с контрабандата.

„Това е проблем, който съществува от десетилетия. Това е повредена имиграционна система“, каза Жан-Пиер. Тя също обвини републиканците в Конгреса, че подкопават опитите на Байдън да се справи с граничната криза.

„Президентът направи всичко и ще продължи да прави каквото може без помощта на някои републиканци в Конгреса, за да се справи с този проблем.“

Имиграцията се очертава да бъде основен проблем, тъй като Байдън се стреми да бъде преизбран през 2024 г.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР