САЩ полагат усилия да отдалечат ЕС от руския газ, но

...
САЩ полагат усилия да отдалечат ЕС от руския газ, но
Коментари Харесай

Ще остане ли Русия водещ световен износител на енергия?

Съединени американски щати поставят старания да отдалечат Европейски Съюз от съветския газ, само че даже и на самата Америка й се наложи наскоро да купува полутечен природен газ от Русия. Дали това е знак, че Русия ще продължи да господства на пазара?
В края на януари в пристанището на Бостън дойде корабът " Газелис ". Той превозваше нещо, от което регионът на Ню Ингланд, ударен от студена вълна, изпитваше мощна нужда: полутечен природен газ (ВПГ). Въпреки обстоятелството, че самите Съединени американски щати създават синьо гориво, те бяха принудени да поръчат доставки от чужбина и по този начин те се обърнаха към френската компания " Анжи " (Engie), а тя купи горивото на международните спот пазари, в това число и втечнения газ, създаден от съветската " Новатек ", която е включена в листата със глобените компании.

След първия танкер беше поръчан различен (той дойде на 2 март), което не способства доста за имиджа на Америка като един от водещите международни производители на ВПГ, изключително след опитите на Вашингтон да убеди страните от Европейски Съюз да понижат зависимостта си от съветското синьо гориво и да купуват от американците, а не от руснаците. Полша и Литва започнаха да купуват от другата страната на Атлантическия океан, само че други страни се въздържат.

Според съветския енергиен колос " Газпром " в края на февруари той е доставял на ден рекордно количество газ в Европа (655,2 милиона кубически метра на 24 февруари) - всичко това поради извънредно студеното време. Годишният експорт на газ в чужбина също се е нараснал. Ръководителят на корпорацията Алексей Милер съобщи пред вестник " Ведомости ", че през 2017 година " Газпром " е доставил 193,9 милиарда кубически метра газ в чужбина. Това е нарастване с 8,1% спрямо 2016 година. Сега " Газпром " се радва на най-големия дял на европейския енергиен пазар - 34,7%.

Основният клиент на " Газпром " е Германия: през 2017 година тя е внесла рекордните 53,4 милиарда куб. м. Други страни като Австрия, Дания, Холандия, Унгария, Чехия, Латвия, Литва и Естония също са нараснали вноса на съветски газ през предходната година, до момента в който Италия, Англия и Полша леко са понижили поръчките си.

За да забележим същинска конкуренция сред Русия и други снабдители на сила, е належащо едно нещо - повече или по-малко сходна цена за ресурса. Засега съветският газ е измежду най-евтините на пазара. Според " Ведомости " цените на ВПГ на " Новатек " (включително превозването в Европа от находището Ямал) са $3,83 за един милион английски топлинни единици (MBTU). Само катарският газ е по-евтин - $3,19 за MBTU, а за съпоставяне, цената на ВПГ в Съединени американски щати е $6,83.

Ще резервира ли позициите си съветският газ?
Процесът на създаване на енергийна инфраструктура като плана " Северен поток 2 " е задействан и ще разреши на Русия да доближи до още повече европейски консуматори.

И въпреки че доста западни страни евентуално ще оцелеят и без съветски газ, те ще продължат да го избират, тъй като това е най-хубавият вид, когато става дума за съотношението цена-качество, твърди Роман Блинов, специалист в Международния финансов център.
" Потреблението на газ в Европа нараства всяка година, което води до увеличение на вноса на газ и нефт ", сподели той пред Russia Beyond. " В резултат цяла Централна и Западна Европа ще стане по-зависима от съветските запаси. Днес повече от една трета от цялата сила, която се използва в Европа, идва от Русия, а през идващите 20 години не трябва да се изненадваме, в случай че този индикатор доближи 50% ".

Най-новите прогнози на Би Пи (BP) сочат, че въпреки Съединени американски щати да могат да завоюват позиции на световен производител на газ и да имат по-голям дял от общото произвеждане на газ до 2040 година спрямо Русия (24 против 14), към момента е малко евентуално Русия да бъде сменена като най-големия експортьор на нефт и газ. Анализаторите на Би Пи настояват, че износът на Съединени американски щати ще доближи единствено 360 млн. тона петролен еквивалент, комбиниращи нефт и газ, а това по-малко от половината от експорта на Русия (780 млн. тона петролен еквивалент през 2040 г.).
В края на краищата запасите от природен газ в Русия са едни от най-големите в света (32,3 трилиона кубически метра през 2016 г.) и това ще даде на страната преимущество да резервира една от водещите позиции в износа на газ през идващите 20 години, съгласно Иван Капитанов, заместник-директор на Факултета за държавно контролиране на стопанската система към Руската академия на науките.

Според него през идващите 20 години броят на доставчиците на сила ще пораства и по тази причина търговията с енергийни запаси може да намалее по размер. " Страните, които имат по-големи запаси на обичайни запаси, ще имат, несъмнено, опция да заемат водеща позиция на пазара. Русия няма да бъде изключение.

Тя интензивно създава разновидности за експорт на естествени запаси, а неотдавнашната история с доставките на ВПГ за Съединени американски щати единствено потвърждава това ", изяснява Капитанов.

Източник: https://bg.rbth.com/

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР