САЩ поискаха от Турция да им предостави записа, за който

...
САЩ поискаха от Турция да им предостави записа, за който
Коментари Харесай

САЩ искат записа за Хашоги, публикуваха последната му статия

САЩ желаеха от Турция да им даде записа, за който се твърди, че дава съществени доказателства за това, че саудитският публицист Джамал Хашоги е бил погубен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, осведоми Би Би Си (BBC).

„ Ние би трябвало да го желаяме, в случай че в действителност съществува “ ,

съобщи президентът Доналд Тръмп пред публицисти в Белия дом.

CNN: Хашоги е погубен и изнесен от посолството в Истанбул

Джамал Хашоги за последно е забелязан на 2 октомври при влизането му в постройката на саудитското консулство. Саудитска Арабия отхвърля да е умъртвила журналиста.

Междувременно

в. „ Вашингтон пост “ разгласява последната публикация на изчезналия публицист ,

в която сътрудникът на изданието приказва за потребността от свободни медии в арабския свят. Според Хашоги, който е непрекъснато пребиваващ в Съединени американски щати, тази независимост остро липсва в арабския свят. „ Уви, това състояние евентуално няма да се промени “, написа той в коментарната публикация, която е била изпратена на „ Вашингтон пост “ в деня след изгубването му.

„ Едно време публицистите имаха вяра, че интернет ще освободи информацията от цензурата и контрола над печатните медии. Обаче държавните управления, чието битие се опира на контрола на информацията, нападателно блокираха интернет. Арабският свят е изправен пред своя версия на Желязната завеса, която е наложена не от външни играчи, а от борещите се за власт национални сили “, написа Хашоги.

Критично настроеният към управляващите на Саудитска Арабия публицист дава за образец близкоизточния противник на Рияд – Катар. „ Правителството на Катар продължава да поддържа отразяването на интернационалните вести, за разлика от напъните на съседите му, които се стремят да управляват информацията в интерес на остарелия арабски ред “, написа Хашоги за страната, откъдето се излъчва телевизия „ Ал Джазира “.

„ Вестникът забави публикуването на тази коментарна публикация, тъй като се надявахме, че Джамал ще се върне ,

с цел да я редактираме дружно с него. Сега обаче би трябвало да приема, че това няма да стане. Това ще е последният му принос. Тази коментарна публикация отлично показва неговата ангажираност и пристрастеност към свободата в арабския свят. Свобода, за която той наподобява е дал живота си “, написа коментаторът на „ Вашингтон пост “ Карен Атиа.

Джамал Хашоги – саудитски публицист, критикуващ политиката на Рияд и живеещ в Съединени американски щати, влезе на 2 октомври в консулството на родината си край Босфора, с цел да вземе документи за идната си женитба и от този момент е в неопределеност.

Рияд твърди, че той е излязъл от постройката. Това обаче не е потвърдено. Турските управляващи имат вяра, че той е погубен в постройката на консулството и тялото му е било преместено.

Турция имала доказателство за убийството на Хашоги

Турция откри записи, Тръмп заплаши с наказване

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР