САЩ подкрепят България да защитава своя суверенитет и сигурност. Това

...
САЩ подкрепят България да защитава своя суверенитет и сигурност. Това
Коментари Харесай

Посолството на САЩ: Свидетели сме на агресивни действия от руски служители

САЩ поддържат България да пази своя суверенитет и сигурност. Това се споделя в изказване на посолството на Съединени американски щати в България във връзка оповестяването за личност нон грата на съветски посланик, упрекнат в шпионаж у нас.

" Съединените американски щати поддържат напъните на България да пази своя суверенитет и сигурност, в това число днешното известие за експулсиране на чиновник на съветското посолство поради шпионаж. През последните седмици и месеци сме очевидци на прекалено много образци на нападателни дейности от страна на съветски чиновници - от шпионаж в България до отравяне на съперници както в своята лична страна, по този начин и в чужбина. България е мощен съдружник и сътрудник в НАТО и има неотменно право да пази своя суверенитет ", се споделя в изказване на американската задача у нас.

По-рано се разбра, че по сигнал на Държавна организация " Национална сигурност " в Специализирана прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против Република България - за това, че задграничен жител е събирал информация, представляваща държавна загадка, за даването й на непозната страна или непозната организация, оповестяват от прокуратурата.

За реализирането на противозаконната си активност съветският жител е осъществявал контакти с български жител, който е имал достъп до съответната класифицирана информация.

На него е била обещавана и предоставяна финансова полза. Установено е, че съветският жител се употребява с дипломатически статут.

След това Министерството на външните ни работи разгласи за личност нон грата дипломата от съветското посолство в София и му даде 72 часа период да напусне страната.

Руското посолство разгласи, че става въпрос за военния военновъздушен и военноморски аташе в задачата им у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР