САЩ одобриха в сряда продажбата на F-35 изтребители със стелт

...
САЩ одобриха в сряда продажбата на F-35 изтребители със стелт
Коментари Харесай

САЩ продават стелт изтребители F-35 на Южна Корея

САЩ утвърдиха в сряда продажбата на F-35 изтребители със стелт потенциал на Южна Корея за 5 милиарда $ на фона на възходящото напрежение със Северна Корея. Държавният департамент осведоми Конгреса, че е дал зелена светлина за продажбата на 25 от самолетите, създадени от Lockheed Martin, както и мотори и обвързвано съоръжение.

Продажбата „ ще усъвършенства способността на Република Корея да посреща сегашни и бъдещи закани посредством обезпечаване на надеждна отбранителна дарба за въздържане на експанзия в района и обезпечаване на оперативна съгласуемост със силите на Съединени американски щати “, се споделя в изказване на Държавния департамент. „ Предложената продажба на това съоръжение и поддръжка няма да промени главния боен баланс в района “, се споделя в известието. Южна Корея експлоатира F-35 от 2018 година Съединените щати утвърждават продажбата на самолетите единствено на най-близките си сътрудници.

Продажбата идва на фона на възходящото напрежение със Северна Корея, която извърши последните си ракетни проби тъкмо когато водачът Ким Чен Ун посети Русия, с цел да разиска по-голямо съдействие в региона на оръжията с президента Владимир Путин.

Съединени американски щати ускориха тристранното съдействие с Япония и Южна Корея, в които са ситуирани американски войски. На среща на върха предишния месец в президентския курорт Кемп Дейвид покрай Вашингтон президентът Джо Байдън, Йон Сук Йол и японският министър председател Фумио Кишида дадоха обещание да работят в по-тясно съдействие по Северна Корея и други провокации. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР