САЩ обявиха, че ще изпратят в Украйна спорните касетъчни боеприпаси. Този

...
САЩ обявиха, че ще изпратят в Украйна спорните касетъчни боеприпаси.
Този
Коментари Харесай

Какво представляват касетъчните боеприпаси и защо САЩ ги изпращат в Украйна?

Съединени американски щати оповестиха, че ще изпратят в Украйна противоречивите касетъчни муниции.

Този ход беше неодобрен от групи за отбрана на правата на индивида, защото оръжието е неразрешено за потребление допълнително от 100 страни.

Какво съставляват касетъчните муниции?

Касетъчните муниции, съдържат десетки/стотици по-малки бомби, известни още като субмуниции. Те могат да бъдат пускани от самолети, изстрелвани от ракети или артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Предназначението им е да се взривят при удар, само че забележителна част от тях са „ несполучливи “, т.е. в началото не се взривяват. Това се случва най-много, в случай че паднат върху влажна или мека почва.

След това, по-късно те могат да се взривят, когато бъдат вдигнати или настъпани и да убият или осакатят цивилни.

От военна позиция те могат да бъдат извънредно ефикасни, когато се употребяват против вкопани сухопътни войски в окопи и укрепени позиции, като вършат огромни региони прекомерно рискови за напредване до момента в който не бъдат деликатно разчистени.

Защо са неразрешени?

Повече от 100 страни, в това число Обединеното кралство, Франция и Германия са подписали интернационален контракт, наименуван „ Конвенцията за касетъчните муниции “, който не разрешава потреблението или складирането на тези оръжия заради безразборното им влияние върху цивилното население.

Децата са изключително податливи на пострадвания, защото бомбите могат да наподобяват на дребни играчки оставени в жилищни или аграрни региони като постоянно се подвигат от любознание.

Групи за отбрана на правата на индивида дефинират касетъчните муниции като „ отвратителни “ и даже като военно закононарушение.

Кой към момента ги употребява?

Както Русия, по този начин и Украйна употребяват касетъчни муниции от началото на войната на Русия през февруари 2022 година.

Нито една от двете страни не е подписала контракта за тяхната възбрана. Не са го създали и Съединени американски щати, които преди този момент са подлагали на критика необятното потребление на оръжието от страна на Русия.

Съобщава се, че съветските касетъчни муниции имат „ % на отвод “ от 40%, което значи, че огромен брой от тях остават рискови на земята, до момента в който се счита, че междинният % на отвод е близо 20.

Пентагонът пресмята, че неговите лични касетъчни бомби на Съединени американски щати са с % на отвод под 3.

Защо Украйна ги желае?

Силите на Украйна изпитват обезверен дефицит на артилерийски снаряди, най-много тъй като, сходно на руснаците, те ги изразходват с извънредно висока скорост, а западните съдружници на Украйна не могат да ги доставят с нужната скорост.

Сега украинците са изправени пред нелеката задача да се опитат да изтласкат нахлуващите руснаци от добре вкопаните им отбранителни позиции, ситуирани по продължение на 1000-километров фронт.

Поради неналичието на задоволително артилерийски снаряди, Украйна изиска от Съединени американски щати помощ за попълването на запасите си от касетъчни муниции, които да бъдат ориентирани против съветската пехота, обслужваща всички тези отбранителни региони.

Това не беше елементарно решение за Вашингтон и е извънредно непопулярно измежду доста демократи и бранители на правата на индивида. Дебатът се води от най-малко 6 месеца.

Какъв резултат ще има това решение на Съединени американски щати?

Непосредственият резултат ще бъде, че Вашингтон ще изгуби огромна част от моралните си позиции в тази война.

Многобройните хипотетични военни закононарушения на Русия са добре документирани, само че този ход евентуално ще провокира обвинявания в двуличие от страна на Съединени американски щати.

Касетъчните муниции са непоносимо оръжие, което е неразрешено в огромна част от света по основателна причина.

Този ход на Съединени американски щати неизбежно ще ги сложи в известно несъгласие със западните им съдружници, а всяко хипотетично разединение в този съюз е тъкмо това, което съветският президент Владимир Путин желае и от което се нуждае.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР