САЩ обявиха частната военна компания Вагнер, която участва с руската

...
САЩ обявиха частната военна компания Вагнер, която участва с руската
Коментари Харесай

САЩ обявиха Вагнер за транснационална престъпна организация

САЩ оповестиха частната военна компания " Вагнер " , която взе участие с съветската войска във войната в Украйна, за " значима транснационална незаконна организация ". По данни на американските и английски служби сега сред 40 000 и 50 000 членове на " Вагнер " се бият на страната на Русия в Украйна. Бойци на частната организация вземат участие и в други спорове по света, в които Русия публично не взе участие.

В четвъртък от министерството на финансите на Съединени американски щати, че включват " Вагнер " в листата си с престъпни организации като част от напъните " да се понижи способността на Руската федерация да води война против Украйна ".

" Тъй като глобите на нашата интернационална коалиция и контролът върху износа от Русия не престават да удрят [Русия], Кремъл обезверено търси оръжия и поддръжка – в това число посредством бруталната група [ " Вагнер " ] – с цел да продължи несправедливата си война против Украйна ", сподели американската министърка на финансите Джанет Йелън .

В решението се споделя още, че компанията поддържа " сериозна незаконна активност " в нескончаем интервал от време, който включва всеобщи изтезания, изнасилвания, отвличания на деца и физическо принуждение в Централноафриканската република (ЦАР) и Мали.

Новото означение на групата значи, че всичките ѝ активи в Съединени американски щати ще бъдат замразени, а на американските жители ще бъде неразрешено да правят транзакции с групата. Санкционирани са също по този начин няколко компании от Русия, Китай, Люксембург и Обединените арабски емирства за това, че са подпомагали активността на " Вагнер ". Китайската компания Spacety China да вземем за пример е глобена, тъй като е продавала на частната военна организация сателитни фотоси.

Свързваната с Кремъл частна войска " Вагнер груп " за пръв път закупи известност по време на конфликтите в Източна Украйна , а по-късно около с споровете в и няколко. Нейни бойци се появиха и в малко преди изборите, които дадоха началото на протестната вълна, заляла страната през.

Наемниците признават, че от " Вагнер " не ги задължават да следват някакъв кодекс на осъществяване на отговорностите им, което е изискване за всеки различен военнослужещ. Те не крият също и че екзекутират заложници, които взимат в плен.

Официално " Вагнер " не е вписана в регистрите на правоприлагащите органи и регистъра на юридическите лица в Русия, а бойците ѝ са незнайни. Твърди се обаче, че Главното ръководство на Генералния щаб на съветските въоръжени сили мълчешком управлява организацията.

Основател и спонсор на частната военна компания е предприемачът Евгений Пригожин , който е прочут като " готвачът на Путин ". Той дълги години отхвърляше да е обвързван с " Вагнер " и едвам през септември 2022 година групировката.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР