САЩ назовава 10 лекарства, отпускани с рецепта, които подлежат на преговори за цените

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън публикува списък с
Коментари Харесай

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън публикува списък с 10 лекарства, отпускани с рецепта, които ще бъдат предмет на първите в историята преговори за цените от здравната програма Medicare на Съединените щати, ход, който може да засегне десетки милиони хора.

Подписаният от Байдън Закон за намаляване на инфлацията (IRA), подписан през август миналата година, позволява на здравната програма за американци на 65 и повече години да договарят цените за някои от най-скъпите лекарства.

Лекарствата в списъка, публикуван от Белия дом във вторник сутринта, включват лекарството за диабет Januvia на Merck & Co, съперника на Eliquis Xarelto от Johnson & Johnson и лекарството за лечение на левкемия Imbruvica на AbbVie.

Лекарството за ревматоиден артрит Enbrel на Amgen, лекарството за диабет Jardiance на Boehringer Ingelheim и Eli Lilly, Stelara за артрит и болест на Crohn на J&J и инсулин от Novo Nordisk също са в списъка.

„Прекалено дълго време американците са плащали повече за лекарства, отпускани с рецепта, отколкото всяка голяма икономика“, се казва в изявление на Белия дом. „Днес Medicare за първи път избра 10 лекарства за преговори. Възрастните хора са платили 3,4 милиарда долара от собствения си джоб за тези лекарства през 2022 г.“

Очаква се този ход да намали разходите за някои пациенти, но е изправен пред съдебни спорове от производителите на лекарства и тежки критики от републиканските законодатели.


Това също така представлява централна част от преизбирането на Байдън, докато той се стреми към втори мандат на поста, рекламирайки работата си за намаляване на разходите за американците във време, когато страната се бори с висока инфлация.

Повече от 52 милиона души, които са на 65 или повече години или имат определени тежки увреждания или заболявания, получават покритие за лекарства с рецепта чрез програмата Част D на Medicare, според Центровете за услуги на Medicare и Medicaid.

Около 9 процента от бенефициентите на Medicare на възраст 65 и повече години казаха през 2021 г., че не са изпълнили рецепта или са пропуснали доза лекарство поради цена, според изследване на Commonwealth Fund, който проучва проблемите на здравеопазването.

Американците също плащат повече за лекарства с рецепта, отколкото пациентите във всички други развити нации.

Съгласно програмата минималното намаление от каталожната цена на лекарството ще бъде 25 процента, но правителството може да разменя за много по-големи отстъпки.

Съобщението във вторник дава началото на преговорния процес за 10-те лекарства, чиито нови цени ще влязат в сила през 2026 г. Програмата има за цел да спести 25 милиарда долара годишно от цените на лекарствата до 2031 г.

Белият дом каза във вторник, че агенцията Medicare има за цел да договори цените за най-много 60 лекарства през следващите четири години, последвани от допълнителни 20 лекарства всяка година след това.

10-те първоначални лекарства ще отговарят на определени критерии, определени от Medicare. Те трябва да се продават в аптеките, да нямат значителна генерична конкуренция и да са на пазара от поне девет години.


След като списъкът бъде излязъл, производителите на лекарства ще трябва до 1 октомври да подпишат споразумения за участие в преговорите и до 2 октомври да изпратят данни за своите лекарства, включително разходи за научноизследователска и развойна дейност и производство, информация за патентни заявки и приходи и продажби обем.

Фармацевтичната индустрия се подготвя от месеци да се бори с тези правила.

Вече планът е изправен пред няколко съдебни дела, включително жалби, подадени от производителите на лекарства Merck и Bristol Myers Squibb и ключова лобистка група, Pharmaceutical Research and Manufacturers of America.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР