САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека, наричайки

...
САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека, наричайки
Коментари Харесай

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

САЩ напуснаха Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, наричайки го „ язовир на политически пристрастия “, заяви Би Би Си (BBC). „ Лицемерният и самообслужващ се “ орган „ се подиграва с човешките права “, съобщи посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли. Г-жа Хейли предходната година

упрекна Съвета в „ хронично антиизраелско користолюбие “

и сподели, че Съединени американски щати ще преразгледат участието си.

Съветът, който е основан през 2006 година и е основан в Женева, постоянно е подложен на критика, че разрешава на страни със съмнителна известност по отношение на опазването на правата на индивида да бъдат негови членове.

Мексико изиска да приказва за „ зоната на тишината “

Арестувана, тъй като е без мъж – казусът „ Дина Али “

Активисти обаче обявиха, че

действието на Съединени американски щати може да навреди на напъните за наблюдаване и справяне с нарушаванията на правата на индивида по света .

Ники Хейли разгласи желанието на Съединени американски щати да изоставен Съвета на взаимна конференция с държавния секретар Майк Помпео, който назова Съвета „ слаб бранител на човешките права “.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели в изказване, публикувано от неговия представител, че „ повече би предпочел “ Съединени американски щати да останат в Съвета. Комисарят на Организация на обединените нации по правата на индивида Зейд Раад Ал Хюсеин назова американското отдръпване „ разочароваща, в случай че не и учудваща вест “. Междувременно Израел похвали решението.

"Disappointing, if not really surprising, news. Given the state of #HumanRights in today's world, the US should be stepping up, not stepping back " -- UN Human Rights Chief #Zeid following USA decision to withdraw from U.N. Human Rights Council.#StandUp4HumanRights
— UN Human Rights (@UNHumanRights) June 19, 2018
Този ход идва на фона на интензивна рецензия към политиката на администрацията на президента Тръмп за обособяване на деца мигранти от техните родители на границата сред Съединени американски щати и Мексико.

Какво съставлява Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида?

Организация на обединените нации сътвори Съвета през 2006 година, с цел да замести Комисията на Организация на обединените нации по правата на индивида, която се изправи пред огромни рецензии, че разрешава участие на страни със съмнителна известност по отношение на опазването на правата на индивида.

Група от 47 определени страни от разнообразни райони по света служат в Съвета в 3-годишен мандат. Съветът заседава три пъти годишно и преглежда данните за правата на индивида във всички страни, членки на Организация на обединените нации, в специфичен развой, съгласно който Съветът дава опция на страните да кажат какво са създали, с цел да подобрят правата на индивида, известни като Всеобщия периодически обзор.

Съветът също по този начин изпраща самостоятелни специалисти и основава анкетни комисии, които да рапортуват за нарушаванията на правата на индивида в страни като Сирия, Северна Корея, Бурунди, Мианмар и Южен Судан.

Защо Съединени американски щати реши да напусне?

Решението идва след години на рецензии от страна на Съединени американски щати. Страната в началото отхвърля да се причисли към Съвета през 2006 година, потвърждавайки, че сходно на остарялата Комисия и Съветът приема членове със съмнителна известност. Америка влиза в Съвета едвам през 2009 година при президента Барак Обама и печели преизбиране в Съвета през 2012 година

Активисти за правата на индивида обаче показаха нови недоволства към Съвета през 2013 година, когато Китай, Русия, Саудитска Арабия, Алжир и Виетнам бяха определени за членове. Това беше последвано от невиждания протест на Израел на един от Всеобщите периодически прегледи, изтъквайки несправедливата рецензия от страна на Съвета.

Миналата година Ники Хейли съобщи пред съвета, че „ е мъчно да се одобри, че са били признати резолюции против Израел, само че за Венецуела не са били взети под внимание, когато десетки протестиращи бяха убити по време на политически разтърсвания.

Израел е единствената страна, която е обект на непрекъсната постоянна точка от дневния ред ,

което значи, че нейното отношение към палестинците постоянно се ревизира “.

Във вторник госпожа Хейли, макар суровите си думи за Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, съобщи, че желае „ да стане ясно, че тази стъпка не е оттегляне от нашите задължения във връзка с правата на индивида “.

Каква е реакцията на действието на Съединени американски щати

Някои страни и дипломати побързаха да изразят разочарованието си от отдръпването на Съединени американски щати. Настоящият президент на Съвета, словенският дипломат Воислав Сук, съобщи, че Съветът е единственият орган, който „ дава отговор за проблемите и положението на човешките права по света “. След решението на Съединени американски щати той сподели, че е “важно да поддържаме мощен и витален Съвет “.

Външният министър на Англия Борис Джонсън сподели, че решението е „ разочароващо “, потвърждавайки, че може би промени в действителност са нужни, само че Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида е „ от решаващо значение за попречване на нарушаването на главните човешки права “.

US decision to withdraw from the Human Rights Council is regrettable. Reform necessary, but UK is here to stay - @UNHumanRights crucial to holding states to account https://t.co/bhlFbm2h7o
— Boris Johnson (@BorisJohnson) June 19, 2018
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху обаче бързо поддържа мярката, като разгласява няколко туита, възхваляващи „ смелото решение “ на страната.

The US decision to leave this prejudiced body is an unequivocal statement that enough is enough.

Israel welcomes the American announcement.
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) June 19, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР