САЩ наложиха вето върху внесена от Бразилия проекторезолюция в Съвета

...
САЩ наложиха вето върху внесена от Бразилия проекторезолюция в Съвета
Коментари Харесай

САЩ наложиха вето върху резолюция на Съвета за сигурност, осъждаща войната между Хамас и Израел

Съединени американски щати постановиха несъгласие върху импортирана от Бразилия проекторезолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъждаща войната сред палестинското ислямистко придвижване " Хамас " и Израел и " ужасните терористични офанзиви " на " Хамас ", предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Проекторезолюцията бе подкрепена от 12 от общо 15-те страни в Съвета за сигурност. Две страни - Русия и Англия - се въздържаха, а Съединените щати гласоподаваха " срещу ".

Така Съединени американски щати постановиха несъгласие на проекторезолюцията, призоваваща за филантропични паузи в спора сред Израел и " Хамас ", с които да бъде обезпечена доставката на филантропична помощ за линията Газа, съобщи Ройтерс.

Гласуването по направения от Бразилия документ беше отлагано на два пъти през последните два дни, на фона на опитите на Съединени американски щати да посредничат за гарантирането на достъп до линията Газа за доставка на филантропична помощ.

В отхвърления документ се съдържа и наказание на всички форми на принуждение против цивилни.

Постоянната представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи след гласуването, че американският президент Джо Байдън е в района на Близкия изток и поставя дипломатически старания. Томас-Грийнфийлд посочи, че би трябвало да бъде даден късмет на дипломацията да реши обстановката. Освен това тя разкритикува проекторезолюцията, като обърна внимание на събитието, че в текста на документа не се споделя нищо за правото на Израел да се отбранява.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР