САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и

...
САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и
Коментари Харесай

Официално: САЩ забраняват вноса на руски нефт и газ заради инвазията в Украйна

САЩ постановат възбрана върху целия импорт на съветски петрол и газ, заяви американският президент Джо Байдън в свое послание, представен от Агенция Франс Прес.

"Забраняваме целия импорт на съветски петрол и газ и сила. Това значи, че съветският нефт към този момент няма да бъде одобряван на американските пристанища и американският народ ще нанесе още един мощен удар на президента Владимир Путин ", съобщи Байдън в послание от Белия дом, като добави, че решението е взето "в тясно съдействие " със съдружниците.
Това е най-мащабното деяние на администрацията до момента за наказване на Москва поради нахлуването в Украйна.

Забраната пристигна, откакто демократите заплашиха със законодателство, с цел да принудят Байдън да го направи, на фона на въздействието на внезапно покачващите се цени на горивата.

„ Решението за възбрана на вноса на съветски петрол и газ ще засегне и самите Съединени американски щати, само че Вашингтон счита, че би трябвало да предприеме тази стъпка “, сподели Байдън.

Съединени американски щати имат намерение да извършват уговорките си за групова защита на НАТО в светлината на съветската интервенция в Украйна, сподели още той.
САЩ схващат повода съдружниците им в Европа да не могат да се причислят към възбраната за импорт на сила от Русия, добави президентът.

Ден по-рано съветският вицепремиер Александър Новак акцентира, че отводът от съветския нефт ще има пагубни последствия за международния пазар и ще докара до скок на цените до над 300 $ за барел.

Съединени американски щати не престават да доставят дружно със съдружниците си оръжия и филантропична помощ за Украйна, посочи президентът.

Администрацията на Байдън е подложена на напън да работи от края на предишния месец, когато властническият водач на Русия Владимир Путин подреди непровокирано и кърваво навлизане в Украйна.

Това се случва в миг, когато Путин заплаши да затвори кранчето на съветския газ за Европа в отговор на протеста на износа на сила от страната му, което може да докара до повишение на цената на суровия нефт до зашеметяващите 300 $ за барел.

В понеделник цените към този момент се покачиха до невъобразим от 2008 година връх, достигайки 140 $ за барел.

Съединени американски щати разчитат на съветския енергиен импорт в доста по-малка степен, в сравнение с Европа. Само към 7% от американския импорт на течни горива е от Русия през 2020 година, съгласно Американската администрация за енергийна информация. Но зависимостта на Съединени американски щати от съветския недопечен нефт и петролни артикули доста набъбна през първата година от мандата на Байдън. Вносът единствено на недопечен нефт набъбна със 162%. През 2020 година Съединени американски щати са внесли 28 млн. барела съветски недопечен нефт. Сега той доближава 73 милиона барела. От 2021 година Съединени американски щати получават към 209 000 барела недопечен нефт дневно от Русия. Получават още 500 000 барела на ден други петролни артикули.

За разлика от тях 60% от съветския експорт на нефт отива в Европа, като покрива към една трета от търсенето на нефт на континента.

Русия е третият по величина експортьор на недопечен нефт и петролни артикули за Съединени американски щати. Америка получава по-голямата част от своя импорт на петрол и нефтопродукти от Канада - 51,3%. След Канада се подрежда Мексико - 8,4%, по-късно Русия - 7,9%, и най-после Саудитска Арабия - 5,1%, съгласно статистиката на Агенцията за енергийна информация за 2021 година
Вносът на недопечен нефт, употребен за производството на бензин, е с още по-малък дял - Русия обезпечава на Съединени американски щати 3,5% от вноса на недопечен нефт. Съединени американски щати получават 61% от вноса си на недопечен нефт от Канада.

Стремежът към общонационална възбрана на вноса на съветски енергийни артикули набра мощ, откогато по света исе популяризират свидетелства и фотоси на жестокостите на Путин в Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси съобщи в неделно писмо, че нейната камара преглежда законодателство за възбрана на вноса на съветски нефт. Тази седмица Конгресът би трябвало да одобри и пакет от помощи за Украйна в размер на 10 милиарда $.

Законодателите и в Сената, и в Камарата на представителите внесоха голям брой законодателни оферти за такива забрани. В края на предходната седмица двупартийна група сенатори показа собствен личен законопроект за възбрана на вноса на съветски енергийни артикули, който Конгресът би трябвало да прегледа по бързата процедура.

Проучване на Ройтерс, направено в петък, демонстрира, че 80% от американците поддържат възбраната за импорт на съветски нефт поради нашествието на Русия в Украйна.

Англия съобщи, че ще приключи вноса на съветски нефт до края на тази година, в сходство с изказването на Съединени американски щати след нашествието в Украйна.

"Този преход ще даде на пазара, бизнеса и веригите за доставки повече от задоволително време, с цел да заменят съветския импорт, който съставлява 8,0% от търсенето в Обединеното кралство ", съобщи в Twitter министърът на бизнеса Квази Квартeнг.

Санкцията за петрола не се отнася за съветския природен газ, който съставлява към 4% от доставките за Англия. Квартенг обаче съобщи, че "проучва опциите за преустановяване на тази мярка ".

Съобщението бе направено в съгласуваност с ембаргото върху съветския нефт, оповестено от президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

То рискува да задълбочи рецесията с разноските за живот във Англия, където цените на бензина и дизела към този момент набъбнаха на фона на пазарните разтърсвания след експанзията на богатата на енергийни запаси Русия против Украйна.

Но Квартенг съобщи, че по-голямата част от вноса на недопечен нефт във Англия идва от "надеждни сътрудници " като Съединени американски щати, Нидерландия и страните от Персийския залив.

"Ще работим с тях през тази година, с цел да осигурим спомагателни доставки ", сподели той. "Пазарът към този момент е почнал да отхвърля съветския нефт, като сега близо 70% от него не могат да намерят покупател ", добави министърът.

Квартенг разгласи основаването на нова държавна работна група по въпросите на петрола, която да помогне на фирмите да се откажат от съветския нефт.

В събота английски докери в оборудване в Северозападна Англия отхвърлиха да разтоварят съветски нефт от танкер, призовавайки държавното управление да затвори "вратичката " в глобите, позволяваща доставки от кораби под непознат байрак.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР