САЩ налагат санкции на министъра на отбраната на Мали и на двама военни служители заради връзките с Вагнер

...
Вашингтон, Вашингтон - Съединените щати наложиха санкции на министъра на
Коментари Харесай

Вашингтон, Вашингтон - Съединените щати наложиха санкции на министъра на отбраната на Мали и на двама военни служители, обвинявайки ги, че са спомогнали за възхода на руската наемническа групировка "Вагнер" в западноафриканската държава.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви в понеделник, че санкциите са насочени срещу министъра на отбраната на Мали полковник Садио Камара, началника на щаба на военновъздушните сили полковник Алу Бой Диара и заместник-началника на щаба подполковник Адама Багайоко.

Блинкен обвини триото, че работи за "улесняване и разширяване на присъствието на "Вагнер" в Мали от декември 2021 г. насам", като добави, че смъртните случаи сред цивилното население са нараснали с 278%, откакто руските наемници са се разположили в страната.

"Много от тези смъртни случаи са в резултат на операции, проведени от малийските въоръжени сили заедно с членове на Групата "Вагнер" - каза Блинкен."

В отделно изявление служителят на Министерството на финансите на САЩ Брайън Нелсън също заяви, че малийските служители са "спомогнали за улесняването на утвърждаването на Групата "Вагнер" в Мали през последните две години".

"Тези длъжностни лица са направили народа си уязвим за дестабилизиращите действия на Групата "Вагнер" и за нарушенията на човешките права, като същевременно са проправили пътя за експлоатация на суверенните ресурси на страната си в полза на операциите на Групата "Вагнер" в Украйна", заяви Нелсън.


От години САЩ и техните съюзници налагат санкции на Групата "Вагнер" и на тези, които я подкрепят. Миналата седмица например Обединеното кралство наложи санкции на 13 лица, свързани с Групата на Вагнер в Централноафриканската република, Мали и Судан.

Този натиск се засили след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, в което голяма роля изиграха наемниците на Вагнер. През януари Вашингтон определи Вагнер като "транснационална престъпна организация".

Наскоро, през май, САЩ наложиха санкции и на Иван Александрович Маслов, когото Министерството на финансите определи като "главен администратор" на Вагнер в Мали.

Американските власти отдавна обвиняват фирмата, основана от руския гражданин Евгений Пригожин, че прокарва руски интереси чрез споразумения за сигурност и кампании за дезинформация в Африка.

Не е ясно какъв ефект ще има неотдавнашното въстание в Русия, ръководено от Пригожин, върху операциите на Вагнер в Африка.

Малийските власти все по-често се обръщат към Вагнер след военния преврат през май 2021 г., при който властта завзема военният офицер Асими Гойта.

Отклонението съвпадна със засилените призиви френските войски, които за първи път бяха разположени в северната част на Мали през 2013 г. в отговор на сепаратистко движение, да напуснат страната. Френските военни завършиха изтеглянето си през август миналата година.

Преходното правителство на Мали не отговори веднага на молбата за коментар от информационна агенция Ройтерс относно санкциите на САЩ от понеделник.

Възрастващо насилие

В допълнение към санкциите Вашингтон обвини Вагнер, че е помогнал за напускането на мироопазващата мисия на ООН в Мали, известна като MINUSMA, с 13 000 души персонал.

През юни, по искане на Бамако, Съветът за сигурност на ООН гласува за прекратяване на десетилетната мисия, която все по-често ставаше обект на напрежение, но се считаше за изключително важна за предотвратяване на пълен вакуум в сигурността в обширния централен регион на Мали, граничещ с Нигер и Буркина Фасо.

Очаква се мисията да бъде напълно прекратена до края на годината.

Триграничният район е свидетел на нарастващо насилие през последните години, тъй като групировки, свързани с ИДИЛ (ИДИЛ) и Ал Кайда, се борят за влияние, а правозащитни организации обвиняват Вагнер, че е свързан с неотдавнашни злоупотреби.

През януари експерти на ООН призоваха за разследване на "грубите нарушения на правата на човека и възможните военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Мали от правителствените сили" и наемниците на Вагнер от 2021 г. насам.


Съобщените нарушения включват убийството на повече от 500 души, "по-голямата част от които екзекутирани по бърз начин", от правителствените сили и "чуждестранен военен персонал" в село Мура в централния регион Мопти през март 2022 г., според доклад от май на службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Съобщения, получени от вестник "Гардиън", по-рано свързваха операцията с Вагнер, въпреки че малийски официални лица отхвърлиха доклада като "измислен".

В понеделник Хюман Райтс Уоч обвини правителствените сили и бойци, за които се смята, че принадлежат към Групата на Вагнер, че са екзекутирали без съд и присъда или насилствено са изчезнали "няколко десетки цивилни граждани в централния регион на Мали от декември 2022 г. насам".

>Източник: Хюман Райтс Уоч Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР