САЩ изразиха тревога, след като Русия затегна правилата срещу неправителствените

...
САЩ изразиха тревога, след като Русия затегна правилата срещу неправителствените
Коментари Харесай

САЩ разтревожени заради репресиите на Русия срещу чуждите агенти

Съединени американски щати показаха паника, откакто Русия стегна разпоредбите против неправителствените организации и медиите, считани за " задгранични сътрудници ", обвинявайки Москва в задушаване на свободното изложение , съобщи " Франс прес ".

" Дълбоко сме обезпокоени от засилващите се репресии на Русия против нейното гражданско общество ", написа в " Туитър " Кейл Браун, заместник-говорител на Държавния департамент.

" Промените в " закона за задграничните сътрудници " са изключително притеснителни, позволявайки на управляващите и збирателно да ползват обременителни условия за регистрация и обозначаване, да постановат несъгласие върху активността на организация и да хвърлят в пандиза тези, които са в нарушаване ", написа той.

" Призоваваме Русия да зачита правата на своите жители ", настоя Браун.
 Русия привика представители на медии
Русия привика представители на медии " задгранични сътрудници "

Ще ги глобява с до 500 000 рубли

Руският президент Владимир Путин разшири етикетирането на неправителствени организации и медии като " задгранични сътрудници ", термин, който връща към руската ера.

" Чуждестранни сътрудници " в този момент ще бъдат изправени до пет години затвор за неспазване на разпоредбите, разширени през този месец в законодателство, признато за първи път през 2012 година

Русия във вторник привика представители на медии, посочени като задгранични сътрудници, като ги предизвести да макрират изявления с етикет и да показват подробни документи или ще бъдат санкционирани.

Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ", което се финансира от Конгреса на Съединени американски щати, само че има законно обезпечена публицистична самостоятелност, съобщи, че трима от неговите сътрудници са измежду първите хора, които са били избрани като " задгранични сътрудници " според ограниченията.

Вицепрезидентът на медията и основен редактор Дейзи Синделар назова набелязването на професионални публицисти " неоправдателно " и настоя, че са уведомили отговорно по проблеми, в това число локалната корупция и въздействието на COVID-19.
 Русия уголемява пълномощията на полицията и опцията за признание на лица за непознати сътрудници
Русия уголемява пълномощията на полицията и опцията за признание на лица за непознати сътрудници

Лишава сенатори и депутати от пълномощия поради непознато поданство

" Министерството на правораздаването недвусмислено декларира, че съобщаването на обстоятелствата е закононарушение и че няма да се спре пред нищо, с цел да заглуши гласовете, които се пробват да осведомят, пазят и ангажират своите сънародници, хората в Русия ", посочи Синделар.

Русия предприе обозначаването на медиите, откакто финансираната от Кремъл англоезична телевизия RT беше записана като задграничен сътрудник в Съединени американски щати през 2017 година, под напън след опасенията за въздействието на Москва в президентските изборите година по-рано, които бяха извоювани от Доналд Тръмп.

Съгласно наредбите на Съединени американски щати RT би трябвало да отбелязва материали като произхождащи от задгранично държавно управление и би трябвало да рапортува на управляващите за своята работа, само че наличието ѝ не е лимитирано .

Оттогава Вашингтон настрана разгласи, че финансираните от страната китайски медии са част от задгранични задачи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР