САЩ изразиха безпокойството си от отношенията на Унгария с Русия

...
САЩ изразиха безпокойството си от отношенията на Унгария с Русия
Коментари Харесай

САЩ обезпокоени от отношенията на Унгария с Русия

Съединени американски щати показаха безпокойството си от връзките на Унгария с Русия и намират за " тревожни " решението на премиера Виктор Орбан да се срещне с съветския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс, като се базира изказване на американското посолство в Будапеща.

Орбан организира във вторник двустранна среща с Путин в коридорите на форума " Един пояс, веднъж " в Пекин. Той бе единственият водач от Европейски Съюз, който се включи във форума и който поддържа близки връзки с Путин след нашествието на Русия в Украйна, предава Българска телеграфна агенция.

" Съединени американски щати са обезпокоени от връзките на Унгария с Русия ", сподели в изказване американският дипломат Дейвид Пресман. " Унгарският водач избира да застане на страната на мъж, чиито сили са виновни за закононарушения против човечеството в Украйна, и да е самичък измежду нашите съдружници ", написа Пресман по-рано тази седмица в обява в " Екс ".

Унгария, която е членка на НАТО, се опълчва на доста от самодейностите на Европейски Съюз в поддръжка на Украйна в съпротивата ѝ против съветските сили и внася по-голямата част от петрола и газа си от Русия. Орбан сподели по време на диалога си с Путин в Пекин, че Унгария в никакъв случай не е желала да застава против Русия и се пробва да избави двустранните контакти. След срещата на Орбан посланиците на страните членки на НАТО, дружно с посланика на Швеция, се събраха, с цел да обсъдят терзанията си по отношение на доближаването на Унгария с Москва, заяви радио " Свободна Европа ".

Главният политически консултант на Орбан, Балаж Орбан, отхвърли по-рано тази седмица рецензиите на Съединени американски щати в обява в " Екс ", като съобщи, че на Унгария ѝ е " писнало от лицемерието " на американския дипломат. В последната година връзките сред Будапеща и Вашингтон се утежниха поради протакането от страна на Унгария на ратификацията на документа за приемане на Швеция в НАТО.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР