САЩ изпаднаха от топ 20, Русия е 138-аБългария се нарежда

...
САЩ изпаднаха от топ 20, Русия е 138-аБългария се нарежда
Коментари Харесай

Усещането за корупция – най-силно в България

Съединени американски щати изпаднаха от топ 20, Русия е 138-а


България се подрежда на 77-мо място в Индекса за усещане на корупцията за 2018 година, оповестен от интернационалната неправителствена организация „ Трансперънси интернешънъл ” и обхванал 180 страни.

Страната ни получава 42 от 100 точки в класацията и продължава да заема последно място в Европейския съюз, в който междинната стойност е 64,6 т.

Първа в световната ранглиста е Дания с 88 точки, следвана от Нова Зеландия (87 т.), Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария – по 85 т. Последни са Южен Судан, Сирия – 13 т. и Сомалия – 10 т. Преди България са Мароко, Тунис, Суринам и Република Южна Африка – със 73 т. Следват ни Буркина Фасо, Гана, Индия с 41 т. при междинна стойност на показателя в международен мащаб за 2018 година 43 т.

За първа година Съединени американски щати не влизат в топ 20, а се подреждат на 22-ро място със 71 т. Русия пък е 138-ма с 28 т.
Стойности на показателя под 50 пункта са индикатор за последователен проблем с корупцията и за неефективна битка и резултат под този сочи, че в дадената страна няма народна власт, показва анализът на „ Трансперънси интернешънъл ”. Държавите с цялостна народна власт имат резултат от 75 точки и нагоре, а тези с непълна са от 49 до 74 т. По този метод в показателя България е категоризирана като „ хибриден режим, който има детайли на автократични трендове ”. В най-ниската категория са автократичните режим с под 34 точки.
 Спецпрокурори и сътрудници на ДАНС и ГДБОП влязоха през октомври м.г. в Държавната организация за българите в чужбина и задържаха ръководителя й Петър Харалампиев и основния секретар Красимир Томов по следствие за търговия с българско поданство. Снимка: Булфото Спецпрокурори и сътрудници на ДАНС и ГДБОП влязоха през октомври м.г. в Държавната организация за българите в чужбина и задържаха ръководителя й Петър Харалампиев и основния секретар Красимир Томов по следствие за търговия с българско поданство. Снимка: Булфото
Годишният показател се сформира въз основа на отчети и аналитични оценки, оповестени от авторитетни интернационалните проучвателен и финансови институции, които дават чувството за корупция в обществения бранш измежду бизнес водачи и специалисти. Те би трябвало да дадат оценката си от 0 до 100, при което нула е най-високо равнище на корупция, в разнообразни категории. Сред тях са подкупи, отклонение на обществени фондове, потреблението им за персонална полза, политическа корупция.

„ Нашето проучване прави ясна връзка сред съществуването на устойчива народна власт и сполучливата битка с корупцията в обществения бранш. Много по-вероятно е корупцията да процъфтява там, където демократичните основи са слаби и където недемократични и популистки политици могат да употребяват този факт в своя изгода ”, съобщи Делия Ферейра Рубио, ръководител на „ Трансперънси интернешънъл ”.

Калин Славов, началник на „ Прозрачност без граници ”: Не измерваме субективно чувство


 02_01-1 Индексът не мери субективното чувство за корупция, изразяващо се в подкупи и шуробаджанащина, а равнището на административна и политическа корупция, съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция Калин Славов, изпълнителен шеф на българското посланичество на асоциация „ Прозрачност без граници ” – част от интернационалната организация за битка с корупцията – „ Трансперънси Интернешънъл ”.

„ Устойчиви сме в класацията, само че може би за това способства и неналичието на ясна посока в промените, които се вършат и то освен промените в полето на антикорупцията. Имаме една права линия, която в медицината нормално приказва за гибел на пациента ”, сподели още Славов, представен от БНР. Той даде образец с метода, по който се ръководят публичните поръчки, които били спирани и пускани „ посредством силата на телефонното право ”.

Данните от проучването за последните 7 година в района на Балканите включват България в категорията на страните със застой в битката с корупцията паралелно с Румъния, Сърбия и Хърватия. Турция пък се подрежда на точка зад България с 41 пункта.

Дава конференция на следващия ден


Елена Йончева с данни за корупция на министър и зам.-министър


Депутатката се базира на отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати

 02_10 „ Сигнал в прокуратурата против министър и зам.-министър внася на следващия ден депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева. Тя твърди, че е направила разледване, което напълно покрива информацията, дадена за България от Държавния департамент на Съединени американски щати – за корупция при огромните инфраструктурни планове и енергетиката.

Всички институции в България са забъркани в грабежа, осъществяван в последните 10 години. Ще оповестим обстоятелства, с които ще покажем по какъв начин тази корупция се е трансформирала в норма. Ще разкрием съответните механизми, разгласи Елена Йончева при започване на седмицата. Утре се чака тя да изнесе данните от следствието си.

Доклад на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на човешките права в България (за 2017 г.), който бе оповестен през април, показва, че „ корупционни практики, свързани с чувството за безотговорност, се виждат във всички сфери на ръководството – подкупи, спор на ползи, създаване на схеми за заграбване, злоупотреби, нарушавания при публични поръчки, търговия с въздействие. ” В него се напомня казусът с депутата Живко Мартинов, прочут като “Суджук гейт ”, а също и делото против Кирчо Киров за злоупотреби. Случаите на корупция включват и правосъдната система, и правоприлагането, написа в отчета.

За заем на Елена Йончева

Второ обвиняване за някогашен шеф в КТБ


Бившият изпълнителен шеф на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Александър Панталеев се снабди с второ обвиняване – за заграбване в изключително огромни размери по отношение на заем от 25 млн. евро, провиснал на журналистката Елена Йончева, заяви Би Ти Ви.

Според профилираната прокуратурата, Панталеев е работил в съучастничество с другия изпълнителен шеф на банкрутиралата банка – Георги Христов. Той към момента не е получил обвиняването си. Двамата към този момент са подсъдими дружно с Цветан Василев, който се укрива в Белград, по делото за източването на КТБ в профилирания съд. Според проверяващите Панталеев е бил подтикнат от Цветан Василев да бъдат отпуснати 25 милиона евро заем на Елена Йончева. Вчера той се яви в постройката на столичната следствена работа, където му бе наложена и гаранция от 50 000 лева Панталеев ще апелира размера на гаранцията. Преди седмица спецпрокуратурата упрекна Йончева за пране на пари от КТБ.

Корупционен скандал приключи с обвинителен акт


Пращат на съд някогашния народен представител от ГЕРБ с 4-те тона недопечен суджук

 Живко Мартинов Живко Мартинов
Бившият народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов отива на съд за изнудване на предприемач от Добрич, от който желал 4 тона недопечен суджук и деликатеси от името на премиера Бойко Борисов. Вчера спецпрокуратурата е внесла обвинителният акт по делото в съда и следва установяване на дата за начало на процеса.

Мартинов е на независимост с парична гаранция от 20 000 лева Ако виновността му бъде потвърдена, той може да получи от 5 до 15 година затвор и санкция от 5000 до 10 000 лева, както и конфискация на половината от имуществото.

Според обвиняването в продължение на една година до януари 2013 година Мартинов 4 пъти изнудвал предприемача Антон Проданов да му даде общо 4 тона суджук, 30 кг филе „ Елена ” и 30 кг телешка пастърма за над 36 000 лв..

Скандалът гръмна през 2017 година, Мартинов получи прякора Суджука и подед оставка като народен представител и локален водач на ГЕРБ в Добрич. Премиерът Борисов пък изясни, че от дълго време не яде суджук, с цел да не подвига кръвното и всички по-близки до него знаят това доста добре.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР