САЩ излизат на международната сцена едва в началото на 20

...
САЩ излизат на международната сцена едва в началото на 20
Коментари Харесай

Американската идея за световен ред

САЩ излизат на интернационалната сцена едвам при започване на 20 век при президента Теодор Рузвелт. Първоначалната концепция, наследена още от бащите създатели е Съединени американски щати единствено да поддържат салдото на силите в света, като се намесват на страната на по-слабия, с цел да не позволен някого покрай своите крайбрежия. Това е ненапълно продължение на вековния европейски ред на салдото на силите още от Вестфалския кротичък контракт от 1648 година, вкоренен с присъединяване на Русия след Виенския конгрес през 1815 г в края на ерата “Наполеон ”. Накратко, страните се схващат за сфери на въздействие, а който ги наруши, става агресор и другите се сплотяват против него. Така агресорът Франция е осъден и върнат в границите преди Наполеон - посредством преразпределяне на територии. Теодор Рузвелт вижда Съединени американски щати като поръчител за този баланс освен за Европа, а и за света. По това време Съединени американски щати са приключили кариерата си на империя, придобивайки през 19 век територии от Мексико и Испания. Оттук нататък, Съединени американски щати стартират да постановат ред, при който никой не може да стане прекомерно мощен на континента си, че да стартира да мечтае за световна надмощие. Така Съединените щати стават медиатор за подписване на мир след войната сред Япония и Русия през 1905 г, а по-късно предизвестяват Япония против нейните експанзионистични упоритости. Но на президента-демократ Удроу Уилсън (1912-1920) се дължи в най-голяма степен актуалната американска външна политика. Той включва Съединени американски щати в Първата Световна Война на страната на Съюзниците - Франция, Англия и Русия не просто с цел да накаже агресора Германия. Уилсън е считал, че в случай че държавното устройство допуска вземането на секрети решения от един или няколко души, то постоянно тесни ползи ще подпалват войни. Затова още тогава е желал да постави началото на международен ред, който да предотврати бъдещи войни. Затова отхвърля договаряния с разрушената по-късно Германия, до момента в който кайзерът не абдикира. А Франция и Англия (Русия към този момент е болшевишка) се съгласяват да станат основоположници, дружно със Съединени американски щати на Обществото на народите - предтеча на Организация на обединените нации. Неговата цел е точно ангажимент на всички велики сили да не вземат решение разногласията с война, а посредством самостоятелни безпристрастни комисии - арбитри. А когато някоя страна не одобри решение и прибегне до експанзия, то тя да бъде спряна със задружните старания на всички членки. Така поражда терминът “колективна сигурност ”.

Нещо повече - Уилсън упорства всички нации, част от разпадналите се немска, съветска, австро-унгарска и Отоманска империи да получат страна на база етнос и език, което става на процедура и се появяват доста дребни държавици, станали по-късно плячка на нацистка Германия и сталинския Съюз на съветските социалистически републики. А България оцелява като страна под негов напън точно поради тези правила. Но Уилсън не съумява да убеди доминирания от републиканци конгрес и сенат за включване на Съединени американски щати в Обществото на народите. Без Съединени американски щати, през 30-те години тази организация се оказва безсилна да спре експанзията на Япония в Китай през 1931 година, на Италия в Етиопия през 1935 година и разглобяването на Чехословакия от Германия през 1938 година И се обезсмисля в навечерието на Втората Световна Война.

А в случай че Съединени американски щати бяха в Обществото? Забележителното дело на Удроу Уилсън е осъществено сполучливо от различен президент-демократ: Франклин Делано Рузвелт (1933-1945). Така се появяват Бретън Удската парична система, Световната Банка и МВФ, Организация на обединените нации и всички основни съставни елементи на международната институционална архитектура. И по-късно изчезналия съставен елемент на предните опити за групова сигурност - НАТО, като поръчител за този ред. Тръмп и сегашните му републикански поклонници се стремят още веднъж да върнат изолационизма на своите прародители. На изборите през днешния ден поръчките на доста републикански претенденти са за прекъсване на военните доставки за Украйна. Уроците очевидно не са научени. Сегашният международен ред несъмнено има доста дефекти. Самият факт, че Организация на обединените нации не е положение да предотврати война като тази на Русия в Украйна е реминисценция на неуспеха на Обществото на народите. Но и кандидатите за нов международен ред Русия и Китай не са посочили какъв по-добър ред за света оферират, с изключение на връщането към сферите на въздействие от 19 век.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР