САЩ искат от Япония разрешение да разположат на нейна територия

...
САЩ искат от Япония разрешение да разположат на нейна територия
Коментари Харесай

САЩ планират разполагане на свръхзвукови ракети и „Томахоук” в Япония

САЩ желаят от Япония позволение да разположат на нейна територия хиперзвукови ракети LRHW и крилати ракети „ Томахоук ” за противопоставяне против военната интензивност на Китай. Това заяви вестник „ Санкей ” в събота вечерта, базирайки се на свои източници. В края на януари друго японско издание заяви, че Съединени американски щати са се отказали от този проект.
Според медията разполагането на ракети на територията на Япония се преглежда като един от детайлите на тактиката за разполагане на такива оръжия на така наречен първа верига от острови, които блокират достъпа на Китай до Тихия океан.

Според „ Санкей ” Съединени американски щати са почнали да разискват на работно равнище този въпрос преди три или четири години, а Токио гледа позитивно на това и желае да даде единодушието си за разполагането на ракетите.

Тази тематика обаче, съгласно вестника, не е била повдигната на срещата на японския министър председател Фумио Кишида с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, както и на консултациите на ръководителите на външнополитическите и отбранителните ведомства във формат 2+2 през януари.

Съгласно Договора за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват Съединени американски щати не са разполагали с наземни ракети с обхват от 500 до 5500 км, до момента в който Китай има над 1000 такива ракети, написа вестникът, представен в непознати медии. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР