САЩ имат намерение да подпишат договор с Гърция за модернизацията

...
САЩ имат намерение да подпишат договор с Гърция за модернизацията
Коментари Харесай

След срещата Тръмп-Ципрас: САЩ ще модернизират гръцките самолети F-16

САЩ имат желание да подпишат контракт с Гърция за модернизацията на нейните изтребители бомбардировачи F16 за към 2,4 милиарда $. Това разгласи президентът на Доналд Тръмп на взаимна конференция след срещата сред него и гръцкия министър председател Алексис Ципрас. " Американците са солидарни с Гърция в процеса на възобновяване от икономическата рецесия, която наскоро нанесе вреди на тяхната страна. Аз поддържах премиера, който продължава да организира (икономически) промени, и отговорно потвърдих нашата поддръжка за проект по облекчение на дълговото задължение ", съобщи Доналд Тръмп.

Той прикани Гърция да продължи икономическите промени и поддържа облекчаването на нейното дългово задължение " по виновен метод ". Тръмп акцентира, че Атина и Вашингтон са постигнали " обилни триумфи в съдействието в икономическата сфера ". " Силна и процъфтяваща Гърция дава големи благоприятни условия за търговия със Съединени американски щати, за американски вложения и за основаване на работни места в Съединени американски щати ", уточни той.

Президентът даде висока оценка на приноса на Гърция за гарантиране на енергийната сигурност на Европа с поддръжката си за такива планове, като Трансадриатическия водопровод и построяването на обекти за полутечен природен газ. Това " разрешава да се диверсифицират източниците за доставка на енергоносители в Европа, в това число и на полутечен природен газ от Съединени американски щати, който евентуално ще се експортира ", сподели Тръмп, представен от Българска национална телевизия.

Той похвали Гърция, че продължава да влага обилни средства за защита в границите на НАТО и добави, че неговата администрация е уведомила Конгреса за евентуалната договорка за рационализация на изтребителите F16 на гръцките Военновъздушни сили. Размерът на договорката може да доближи 2,4 милиарда $. Ройтерс прецизира, че Държавният департамент в понеделник е одобрил постигането на такава договорка.

Ципрас от своя страна сподели, че е имал " доста плодотворна полемика " с президента на Съединени американски щати, като добави, че двете страни споделят " полезностите на свободата и демокрацията ". Според него тази среща е " опция да укрепим нашето стратегическо партньорство ".

Гръцкият министър председател изрази мнение, че е значимо Турция да остане в НАТО и да продължи европейската си ориентировка макар настоящето напрежение сред Анкара и Брюксел. " Ние поддържаме курса на Турция към Европа. Уважаваме я като районна мощ и имаме вяра, че тя би трябвало да остане насочена към Европа ", акцентира той по време на конференцията в Белия дом.гръцкият министър председател.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР