САЩ и Западна Европа са най-големите производители и продавачи на

...
САЩ и Западна Европа са най-големите производители и продавачи на
Коментари Харесай

Кои държави продават най-много оръжия?

Съединени американски щати и Западна Европа са най-големите производители и продавачи на оръжие и военни услуги в света. Те държат 82% от международния оръжеен пазар , а фирмите им са едни от най-печелившите измежду 100-те най-големи оръжейни производители в международен мащаб.

Общите оръжейни продажби нарастват с 1.9% през 2016 година, достигайки 374.8 милиарда $ . Те се покачват за пръв път след 5 поредни години на спад, демонстрира изследване на Международния институт за проучване на мира в Стокхолм (SIPRI).

Общият растеж на продажбите е еднакъв на близо 0.5% от международния БВП , като се покачва с 38% от 2002 година насам.

Доминацията на Съединени американски щати

 Изтребителите F-35 са новата горделивост на авиацията на Съединени американски щати
Източник:

Изтребителите F-35 са новата горделивост на авиацията на Съединени американски щати

Американските компании безапелационно оглавяват листата на оръжейните продавачи , а страната продължава да поддържа най-големите военни разноски в света.

Компаниите от най-голямата международна стопанска система усилват продажбите си с 4% през предходната година до 217.2 милиарда $ , а 57.9% от международните продажби на оръжие идват от Съединени американски щати . Ръстът се дължи основно на военните интервенции на Пентагона в чужбина, както и покупката на огромни американски оръжейни системи от други страни.

" Най-големият производител на оръжие в света Lockheed Martin усили продажбите си с 10.7% през 2016 година, достигайки 40.8 милиарда $ - доста увеличавайки разликата сред него и Boeing - вторият по величина производител на оръжие ", се споделя в изследването.

" С придобиването на производителя на хеликоптери Sikorsky в края на 2015 година и с по-високите размери на доставки на бойните самолети F-35, Lockheed Martin регистрира забележителен растеж на оръжейните си продажбите през 2016 година ", споделя Од Фльоран, шеф на Програмата за оръжия и военни разноски на шведския институт.

Някои от американските компании порастват, придобивайки военни услуги на по-големи компании. Такава е Leidos, която купи бизнеса с осведомителни технологии и механически услуги на Lockheed Martin през 2016 година

Отговорът на Западна Европа

 Caмoлeтoнocaчът Kpaлицa Eлизaбeт e флагманът нa вoeннoмopcĸитe cили на Англия
Източник:

Caмoлeтoнocaчът Kpaлицa Eлизaбeт e флагманът нa вoeннoмopcĸитe cили на Англия

Оръжейните компании от Западна Европа са продали продукция за 91.6 милиарда $ - с 0.2% повече от 2015 година Решението за Brexit очевидно не е повлияло върху продажбите на английските компании, които се покачват с 2% през предходната година. Една от тях - GKN, която създава аерокосмически съставни елементи, бележи растеж на продаденото от цели 43.2% .

Продажбите на BAE Systems, четвъртият по величина производител на оръжия в света, остават постоянни, нараствайки с 0.4%.

Друг сериозен продавач от района е Германия , чиято осъществена военна продукция нараства с 6.6% . " Германското нарастване за 2016 година се дължи основно на растежа на продажбите на производителя на бронетранспортьори Krauss-Maffei Wegmann (12.8%) и на производителя на наземни системи Rheinmetall (13.3%) ", регистрира старшият откривател на института Питер Веземан.

 Държавите, купили най-вече оръжие от България от 1950-а насам
Държавите, купили най-вече оръжие от България от 1950-а насам

Най-голям дял има бронираната техника

" И двете компании са се възползвали от търсенето на оръжие в Европа, Близкия изток и Югоизточна Азия ", показва той.

За разлика от английските и немските, трансевропейските, френските и италианските компании означават спад в продажбите.

Американските и западноевропейските компании сформират общо 82.4% от продажбите на оръжия за 2016 година

Русия усилва продажбите, само че растежът се забавя

 Снимка 328457
Източник:

Руските компании също се любуват на сполучлива година, като продадената продукция продължава да се усилва с 3.8% до 26.6 милиарда $ през 2016 година Руските компании държат 7.1% от общите оръжейни продажби в света.

" Големите стопански компликации, с които се сблъска Русия през 2016 година, способстват за закъснение на темпа на напредък на продажбите на оръжие на съветски компании ", показва сътрудникът на института Симон Веземан.

От десетте съветски компании, включени в листата, 5 са записали растеж на продажбите, а останалите 5 бележат спад. Най-високо класираната съветска компания е United Aircraft Corporation, която заема 13-о място .

Продажбите й са се нараснали с 15.6% спрямо 2015 година, поради увеличените доставки за съветските въоръжени сили и по-високия размер на износа.

Южна Корея води измежду новите производители

 Оръжията на Южна Корея по нищо не отстъпват на тези на северната й съседка
Източник:

Оръжията на Южна Корея по нищо не отстъпват на тези на северната й съседка

Южна Корея господства измежду така наречен " нововъзникващи производители " , в които се включват Бразилия, Индия, самата Южна Корея и Турция.

Корейските компании се радват на растеж на продажбите от 20.6% до 8.4 милиарда $ , а въоръжаването им е обвързвано с опасенията от ракетните и нуклеарните стратегии на Северна Корея.

" Постоянните и възходящи усещания за опасност водят до придобиването на военно съоръжение от Южна Корея, а тя от ден на ден се обръща към личната си оръжейна индустрия , с цел да заводоли търсенето си на оръжие. В същото време страната се стреми да реализира задачата си да стане главен експортьор на оръжие ", споделя Симон Веземан.

Продажбите на оръжие на бразилски и турски компании също набъбват през 2016 година, като се покачват надлежно с 10.8% и 27.6%.

" Нарастването на продажбите на оръжие се очакваше и се дължи на въвеждането на нови национални стратегии за огромни оръжия , продължаващите военни интервенции в няколко страни и непрекъснатите районни напрежения, които водят до увеличение на търсенето на оръжие ", изясняват специалистите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР