САЩ и Кения подписаха споразумение за отбрана преди планираното разполагане в Хаити

...
САЩ и Кения подписаха споразумение за отбрана, според което източноафриканската
Коментари Харесай

САЩ и Кения подписаха споразумение за отбрана, според което източноафриканската нация ще получи ресурси и подкрепа за разполагане на сигурността тъй като е готов да ръководи многонационална мироопазваща мисия в Хаити за борба с груповото насилие

От EVELYNE MUSAMBI Associated Press, 25 септември 2023 г., 12:50 ч. Хаити за борба с бандитското насилие.

U.S. Министърът на отбраната Лойд Остин и министърът на отбраната на Кения Аден Дуале подписаха споразумението на среща в кенийската столица Найроби. Споразумението ръководи отношенията в областта на отбраната на страните през следващите пет години, тъй като войната в Източна Африка срещу свързаната с Ал Кайда екстремистка група Ал Шабаб се засилва.

Остин благодари на Кения за това, че доброволно пое ръководството на многонационалните сили на Хаити и повтори, че правителството на САЩ ще работи с Конгреса, за да осигури финансирането от 100 милиона долара, което обеща в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Остин каза, че останалият свят трябва да следва ангажимента на Кения към глобалната сигурност и „да се засили и да предостави повече персонал, оборудване, подкрепа, обучение и финансиране.“

Кения обеща да изпрати 1000 служители по сигурността в Хаити за борба с груповото насилие в мисия, която очаква официалното одобрение на Съвета за сигурност на ООН, но получи подкрепа от ООН и САЩ

Дуале каза, че страната му е готова да се разположи в Хаити и цитира „много дългата история на глобално мироопазване“ на Кения в Косово, съседна Сомалия и Конго.

Междувременно активисти за правата на човека изразиха загриженост относно разполагането, цитирайки история на нарушения на човешките права по време на операции за сигурност в страната.

Някои анализатори по сигурността изразиха загриженост, че ще има езикова бариера между разполагането от Кения, страна, говореща английски и суахили, и народа на Хаити, където са официалните езици Френски и креолски.

Относно регионалната борба срещу ал-Шабаб Остин каза, че се е срещнал с президента на Сомалия и че и двамата са се съгласили, че страната е постигнала „значителен напредък през последната година срещу ал-Шабаб." Но Остин също каза, че „напредъкът не винаги е права линия, така че може да видим, че нещата се подобряват значително в един ден и може би ще видим предизвикателства на следващия ден."

Миналата седмица Сомалия поиска от ООН да спре за три месеца изтеглянето на 3000 войници във втората фаза на изтегляне, за да позволи на силите на страната да се прегрупират. Очаква се Сомалия да поеме пълните си отговорности за сигурност до края на 2024 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР