САЩ и Кения подписаха споразумение за отбрана преди евентуална мисия в Хаити

...
Съединените щати и Кения подписаха споразумение за отбрана, което ще
Коментари Харесай

Съединените щати и Кения подписаха споразумение за отбрана, което ще позволи на източноафриканската нация да получи ресурси и подкрепа за разполагане на сигурност, тъй като доброволно се обяви да ръководи международна мисия до измъченото от насилие Хаити.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и министърът на отбраната на Кения Аден Дуале подписаха споразумението в понеделник на среща в кенийската столица Найроби, което ръководи отношенията в областта на отбраната на страните през следващите пет години.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Кения обмисля да ръководи сила в Хаити: Какво трябва да знаетеСкептицизъм, несигурност, надежда: Хаитяните реагират на възможна ръководена от Кения мисияВъзможно Ръководената от Кения мисия в Хаити предизвиква нарастващи призиви за гаранциикрай на списъка

„Подписването на рамката за отбранително сътрудничество между нашите две страни днес засилва значението на нашето стратегическо партньорство с Кения“, каза Остин след срещата, според съобщение на Пентагона.

Шефът на отбраната на САЩ подчерта ролята на Кения в борбата срещу Ал Шабаб, въоръжена група, свързана с Ал Кайда, която е активна в Източна Африка.

Той също така благодари на правителството на Кения за това, че доброволно пое ръководството на предложени многонационални сили в Хаити, които се борят да отговорят на месеци на ескалиращо гангстерско насилие.


Бандите контролират по-голямата част от столицата на Хаити, Порт-о-Пренс, и хаитяните са изправени пред порой от атаки, включително отвличания с цел откуп и сексуално насилие. Хиляди хора бяха прокудени от домовете си.

През октомври миналата година фактическият лидер на Хаити, министър-председателят Ариел Хенри, призова международната общност да помогне за създаването на „специализирани въоръжени сили“ за потушаване на насилието.

Искането за международна мисия в Хаити се радваше на подкрепата на САЩ и ООН, но разполагането беше в застой от месеци, тъй като нито една държава не се съгласи да ръководи такава мисия в страната.

Няколко правозащитници също повдигнаха въпроси относно перспективата за чуждестранна намеса, като казаха, че минали мисии са донесли повече вреда, отколкото полза, и призоваха страните да осигурят адекватни предпазни мерки.

Въпреки това през юли Кения заяви, че е готова да ръководи „многонационални сили“ в Хаити – при условие че мисията получи мандат от Съвета за сигурност на ООН – да помогне за обучението и да помогне на хаитянската полиция за „възстановяване на нормалното“.< /p>

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Съвета за сигурност на ООН да одобри мисията, която според него ще бъде готова за разполагане „след месеци“.

Блинкен също каза, че Вашингтон ще предостави „солидна финансова и логистична помощ“ за предложеното разполагане.


„Призоваваме международната общност да обещае допълнителен персонал, както и оборудване, логистика, обучение и финансиране. Не можем да постигнем успех без тези приноси“, добави той.

Кения обеща да изпрати 1000 служители по сигурността в Хаити за борба с груповото насилие.

В понеделник Дуале каза, че страната му е готова да се разположи в Хаити и цитира „много дългата история на глобално мироопазване“ на Кения в Косово, съседните Сомалия и Конго.

Активисти за правата на човека обаче изразиха загриженост относно разполагането, цитирайки история на нарушения на човешките права по време на операции за сигурност в африканската нация.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР