САЩ е страна на неограничени възможности. Дълго време тази концепция

...
САЩ е страна на неограничени възможности. Дълго време тази концепция
Коментари Харесай

Бени Хин – пророкът с частен самолет и армада от Mercedes-и

Съединени американски щати е страна на неограничени благоприятни условия. Дълго време тази идея събуждаше доста въпроси. Едва ли някой прекарва времето си в мислене за ограничавания или самоограничаване. Какво тъкмо се пробват да кажат хората оттатък океана, когато стартират да повтарят „ Всичко е допустимо! “. Отговорът на този въпрос идва със съществуването на една завладяваща персона – Бени Хин.

Това е един специфичен образец в американската история, заслужен за същинско почитание. Бени е един от многото хора, попаднали в графата на телевангелистите. Той твърди, че има божествени сили и може да лекува безусловно всичко. Телевизионният гуро твърди, че всичко извоювано отива в помощ на излекуваните, както и за щедрост, само че понякога и той взема решение да се поглези, закупувайки частен аероплан. Доходите му са към 100 милиона $ – приходът му от време на време изпреварва и дребна болница.

За триумфите и изцелените в ефир, можем да бъдем малко по-скептични, само че щом те се усещат добре, няма смисъл да бъдем толкоз крайни, нали? През 1994 година в ефир пред Бени застава Ивендър Холифийлд. Боксьорът в тежка категория се оплаква от проблеми със сърцето. В неговия случай е редно да отиде на доктор, само че към този момент е посетил задоволително лечебни заведения, с цел да намеси и божествените сили. В ефир боксьорът се моли за божията интервенция. Публиката чака напрегнато, до момента в който самият Бени наподобява спокоен и подготвен за дейности.

С едно махване на ръката, той реализира това, което доста боксьори не съумяват – поваля го без никакви старания. Холифийлд се изправя и декларира, че е почувствал една топла вълна, прилив на сила в гърдите, освен това толкоз мощен, че не е съумял да се задържи на крайници. Когато съумява да се върне в схващане, чува по какъв начин Бени изяснява на ликуващата навалица, че Бог е излекувал сърцето на първенеца. На идващият ден следва нов обзор при лекарите и с изненада се открива, че сърцето в действителност работи доста по-добре. Дали това в действителност е висша мощ или лекарите са объркали диагнозата? Лекуващият личен състав признава, че е направил неверна диагноза, само че това няма никакво значение.

 gettyimages-502335601-594x594

До края на спортната си кариера, боксьорът ще продължава да твърди, че е на кръга с помощта на Бени Хин. От наслада даже написа чек за 265 000 $ – парите били нужни, с цел да се отпише цената на носения кръст. Каквото и да значи това. Все отново всички са щастливи. Не си мислете, че това е първото знамение, което телевизионният врач прави в ефир, не е и първото толкоз добре платено. Милиони идват на игрища, билетите са разпродадени с години напред за предаването и най-важното – всички желаят да се допрян до месията. Бени и неговите почитатели са уверени в едно – той е идващият оракул.

Истинското му име е Туфик Бенедикт Хин, роден е в Джафа, Израел през 1952 година и през 1968 година се мести при родственици в Торонто. Точно тогава и неговата висша мощ стартира да се отприщва. Макар и роднините да са срещу, той сменя религията си при „ Родените още веднъж християни “ на 18-годишна възраст. За себе си споделя, че е бил изолиран от най-ранна възраст и не е обичал да се събира с хора. Както се досещате, това е една от милионите неистини, които се основават в името на по-величествената мистична фигура. На 21-годишна възраст е изпратен да се запознае с лечителката Кетрин Кулман. Пред погледа на Бени, тя лекува остаряла куца жена, която още веднъж съумява да проходи. Хин е толкоз впечатлен, че копира напълно практиката на дамата.

От дома си в Торонто стартира да лекува всички фенове на кабелната телевизия. След това пътува до Флорида, дами се за първата си брачна половинка Сюзан – щерка на свещеник и основава първата евангелска конгрегация през 1983 година Интересът доближава галактически измерения и през 1990 година към този момент има лично ефирно време и предаване на име „ Това е твоят ден “. Бени се излъчва всеки ден по християнската телевизионна мрежа. Проблемите също не закъсняват. Мнозина не споделят позитивните срещи, както го е направил Холифийлд. Когато на сцената излиза Ела Пепърд, Бени не съумява да я излекува и даже още по-лошо – оказва помощ за по-бързата ѝ гибел.

Историята е извънредно безумна, само че не и единствена в архива с изцепки. Докато Ела чака своя ред, Бени съумява да халоса един от миряните и по-късно да крещи по какъв начин го е изцелил, разсичайки демоните благодарение на Светия дух. Мирянинът губи схващане и пада обратно, събаряйки Пепърд, която при рухването чупи своята бедрена кост. Екипът не вика кола за спешна помощ, а Ела има вяра, че Бени ще оправи това доста бързо, за какво да занимава с лекари? Малко след срещата, кракът на Ела става по-зле, блокират се артерии и след 15 дни страдалчество умира в болница, до момента в който лекарите са безапелационни, че по-ранното и посещаване щяло да избави живота ѝ.

Един случай, бихте споделили, стават неточности. Истината е, че в множеството случаи, силите на Бени са много краткотрайни. Разследване на HBO наблюдава някои от миряните и осъзнава, че други седем души са умряли. Една от дамите в направеното следствие, до последно вярвала, че ракът в белия ѝ дроб е напълно надвит, освен това с божествена интервенция. Дамата отхвърля да посети повторно доктор, до момента в който ракът не я унищожава. В такива моменти е мъчно на човек да не обърне внимание на атеистите – те най-малко вървят на доктор. През 1999 година идва следващият гласовит пестник за могъщият шаман на ефира. Телевизионно шоу съумява да открие и интервюира един от актьорите, който би трябвало да се преструва на оздравял пред публиката на Бени. Той споделя по какъв начин екипът разделя всички хора на болести и избира единствено част от тях.

Ако човек страда от някаква форма на ревматизъм и не може да движи рамената си, той в никакъв случай не излиза на сцената. Хората, които не са чак толкоз наранени, получават шанса и даже показват това, което постоянно са можели да вършат за същинско знамение. Публиката в никакъв случай не вижда този асортимент и постоянно сляпо има вяра на цялата тази магия. А в случай че на болния се откаже, той чака идващия епизод и още веднъж заплаща билета си. Бени не просто основава една невероятна машина за пари, той съумява да манипулира цяла нация, освен това години наред. Хората, които се качват на сцената, са с психоматични проблеми или физически болки. Обикновено страданието може да се облекчи от моментна еуфория и малко повече от обичания резултат плацебо. Публиката също оказва помощ.

Въпросното предаване съумява да внедри малко момиченце с церерабрална парализа и скрита камера. Както артистът е споделил по-рано, когато се пробва да се качи на сцената, тя мигновено е обградена от хора. Така системата в никакъв случай не може да се провали, миряните не престават да се редят пред портите на подправения избавител. Какъв е резултатът? Бени Хин управлява Неправителствени организации. Неговите 100 милиона $ нормално отиват в църквата и за неговите лечебни сили. Като човек с толкоз доста почитатели, пророкът постоянно почива в едно от именията си за милиони долари, а и апропо е закупил 10-15 Mercedes-Benz и заплаща на началник да подготвя менюто му.

 1280px-Gulfstream_G-400

Снимка: By Planephotoman – Gulfstream G-IV (G400), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=779864

Не можем да чакаме от пророка да се движи с по-малко влиятелна кола. Екип от проверяващи публицисти споделя, че за една нощувка в Лондон е съумял да похарчи към 4000 $ за храна, а на потегляне е дал по 2000 $ на двама от чиновниците като бакшиш. През 2006 година написа писмо до 6000 от своите миряни, като им декларира, че се моли на Исус да посее семена за 1000 $ в идващите 90 дни. С други думи, Бени желае пари, с цел да си купи аероплан. Отново не можем да бъдем сигурни дали Исус се е намесил или нелепостта на почитателите, само че самолетът е реалност. Оказва се, че 6-те милиона били единствено капаро, което може да ни подскаже, че и други са посявали зелените семена на $.

Забавлението и скубаните на кокошки би трябвало да завърши в един миг. То идва благодарение на сенатор Чарлз Грейсли. По негово разпореждане стартира да се води следствие на няколко НПО-та с религиозни водачи. Господата просто отказвали да заплащат налози. Бени за следващ път съумява да се измъкне от играта, изяснява, че ще му е нужна година, с цел да показа разноските на своята организация. Сенаторът обширно се среща с всички интервенции и осъзнава, че няма доказателства и аргументи да повдигне обвиняване.

Практически всичко е изцяло легално. Каква е цената на цялото наслаждение? Синът на Бени – Кости е бил извънредно отчаян. Макар и всички пари да идват непосредствено с поддръжката на религията, той си спомня ясно по какъв начин татко му дава обещание да излекува малко момиченце, само че вместо това оказва помощ да се утежни още повече. Това го кара да се отдели от охолството и да избяга колкото се може по-далеч. Междувременно не би трябвало да забравяме, че Бени в никакъв случай не е упрекнат в машинация, в никакъв случай не е разследван от данъчните и в никакъв случай не е бил съден. По тази причина всичко опира за следващ път до вярата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР