САЩ е изключително интригуваща страна, която отдавна демонстрира впечатляващи нива

...
САЩ е изключително интригуваща страна, която отдавна демонстрира впечатляващи нива
Коментари Харесай

Винсънт Чен – жертвата на американската автомобилна индустрия от XX век

Съединени американски щати е извънредно завладяваща страна, която от дълго време показва впечатляващи равнища на национализъм, не би трябвало да забравяме, че даже цитатът на сегашния американски президент сложи страната преди всичко, а по-късно последваха и редица занимателни клипове, които да иронизират президента. Проблемът в Съединени американски щати е, че през днешния ден можем да открием задоволително организации, които се пробват да подлагат на критика света за най-различни качества.

И забележете, че рецензията идва от страната, която поддържаше робството най-дълго от всички демократични страни, известна е с човешките си опити, нарушаването на етиката, свободата на словото и отхвърля здравна помощ на популацията си, трансформирайки всичко в един трогателен бизнес. Погледът към високите равнища на национализъм въобще не е инцидентен. Както Съюз на съветските социалистически републики изпитва обилни усложнения в своята стопанска система и задоволяването на потребителя, по този начин се случва и с другата велика мощ в лицето на Съединени американски щати.

Капиталистите на запад се възползвали от отворените пазари, само че доста скоро от страната на изгряващото слънце почнала да идва стока, която е задоволително конкурентно способна, на рационална цена и също така, постоянно се оказва по-добра.

Такъв образец може да бъде японската автомобилна промишленост, която в зората си е способна да създаде извънредно здрави, евтини и надеждни коли, до момента в който американските съперници залагали на напълно друга тактика. Преди доста години, когато VW Beetle навлиза на пазара в Съединени американски щати, мнозина се забавляват откровено с дребната скромна машина. Но със силата на рекламата, безумно ниската цена и верния метод, германците съумяват да създадат това, което Хитлер е пропуснал – да ги победи посредством промишлеността.

През 80-те години на предишния век, Япония към този момент е индустриална мощ, която може да създаде съществено количество коли. В резултат на това, множеството чиновници на General Motors и Ford почнали да усещат наближаващата рецесия и безусловно очаквали дните, в които ще бъдат съкратени или освободени от работната си позиция. Едва ли е изключително прелестно за един човек да изгуби работата си, тъй като служащ от другия завършек на света прави нещо по-качествено и по-добро. Да не забравяме, че американците към момента помнят болката от Пърл Харбър.

С това нараства и експанзията към всеки японец на американска територия е под евентуална опасност от пряк спор със застрашително увеличаващата се безработица. И по този начин историята ни води до Винсънт Чен. Той се ражда през 1955 година в китайската провинция Гуангдонг. Баща му е американец, който получава правото да докара азиатска брачна половинка, откакто е взел участие във Втората Световна война. За страдание неговата брачна половинка не съумява да роди дете и по тази причина с малко повече благоприятни условия и двойно поданство, двойката отива в Китай и открива дребния Винсънт в сиропиталището.

 gettyimages-515138928-594x594

Семейството на Винсънт след издаването на присъдата.

Израстването в Съединени американски щати има своите главоболия и младежът постоянно става обект на насмешки. Въпреки всичко съумява да приключи гимназия, а по-късно получава опция да учи в Контролния институт за разбор на информацията. Талантът му се вижда и получава опция за работа при един от американските автомобилни производители на части, само че тъй като е към момента млад и има потребност от пари, през уикендите работи като сервитьор в разнообразни заведения за хранене в Мичиган.

Животът на Винсънт не е изключително прелестен и в никакъв случай не можел да се счита за розов. Човекът се радвал на опциите, които има и се надявал, че ще реализира толкоз рекламираната американска фантазия във времето. И по този начин с мудни, само че сигурни стъпки, животът започвал да се подрежда, също така младежът доста скоро съумял да се сгоди и да насрочи дата за сватбата си. Като всеки почитан мъж, Винсънт решил да отпразнува събитието като предложения другари на стриптийз клуб в Детройт. Присъствието му явно смущава жителите на американската автомобилна столица и доста скоро се доближава до спор. Винсънт е изведен от заведението и грубо пребит от двама чиновници на американска автомобилна компания. Причината за нападението е обикновена – помислили го за японец.

Нападението е извънредно грубо и 27-годишният мъж е откаран в болница, до момента в който неговите нападатели в съда се разминават единствено с санкция от 3000 $. За страдание след четири дни в болничното заведение, лекарите са принудени да напишат в картона и часа на гибелта. Според очевидците, казусът почнал поради наемането на стриптизьорка и доста скоро прераснал в икономическа война, Майкъл Нитз и Роналд Ебънс почнали да крещят, че поради хора като Винсънт, те са останали без работа.

В полицията те признават, че са преследвали Винсънт с бейзболна бухалка в продължение на 20 минути, преди да лишават живота му. Съдия Чарлз Кауфман разказва убийството като кръчмарска кавга, която не приключва добре и слага убийците на 3-годишна пробация. За него, подсъдимите не са хора, които имат незаконни досиета, те са служащи, които са работили близо 20 години без нито едно нарушение и по тази причина присъдата се издава по портрета на нарушителя.

Изненадващата присъда разпалва доста гнева на всички азиатци в страната, които до този миг не са се чувствали обект на дискриминация, а още по-скандалният миг идва с обстоятелството, че в случай че убийството може да се размине с толкоз скромна санкция, какво може да чака същинските японци? Да не приказваме за тези, които вероятно се озоват в японски автомобил. Следват редица акции и опити да се резервира положителния звук, както и да се откри правдивост, само че това не се случва.

Американското законодателство може да изпрати в съда единствено веднъж един нарушител за съответно закононарушение. Съдебното решение не се преразглежда повече. И по този начин заради неналичието на разсъдък и опция за средностатистическия американец да разграничава китаец от японец, един живот завършва, не би трябвало да пропущаме и комбинацията сред национализъм и икономическо напрежение.

Заглавна фотография: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=40178971

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР