САЩ е една стъпка по-близо до възобновяването на пилотираните космически

...
САЩ е една стъпка по-близо до възобновяването на пилотираните космически
Коментари Харесай

Космическата програма Старлайнър на Боинг успешно мина през критична фаза преди предстоящите полети

Съединени американски щати е една стъпка по-близо до възобновяването на пилотираните галактически полети от личната си територия, откакто Боинг мина през сериозен стадий преди провеждането на изстрелванията. Става въпрос за ракетата-носител “Атлас 5 ”, която сполучливо приключи прегледа за сертификация на дизайна (Design Certification Review, DCR). Това беше оповестено на страниците на United Launch Alliance, оператор на ракетата.

Под този придирчив израз “Преглед за сертификация на дизайна ” разбираме следното: програмата е сполучливо приключила стадия на дизайн и към този момент прекосяваме към идната стъпка, която включва окончателните тествания.

Боинг удостоверява, че към момента възнамерява първото изстрелване на новия транспортен съд “Старлайнър ” да е през август тази година. В рамките на полета “Старлайнър ” ще лети в роботизиран режим, ще се скачи с “Международната галактическа станция ”, след което ще се завърне на Земята. Ако той завърши сполучливо, идващият полет (планиран в края на 2018 г.) ще е с астронавти на борда.

Преминаването на прегледа за сертификация на дизайна беше доста значима стъпка за програмата “Старлайнър ”, тъй като имаше компликации при одобряването на ракетата “Атлас 5 ” за пилотирани задачи. Ракетата е една от най-надеждните в международен мащаб – летяла е над 70 пъти и няма нито един неуспех от началото на употребата си. Проблемът лежеше в документите, обвързвана с мотора на първата степен “РД-180 ”, който съдържа задграничен хардуер. Двигателят “РД-180 ” се строи от предприятието RD AMROSS, което е консорциум сред две компании – Прат енд уитни, намираща се във Флорида, и Неправителствени организации Енергомаш, Химки, Русия.

В бъдеще United Launch Alliance, операторът на ракетата “Атлас 5 ”, се е обърнал към Блу Ориджин – компанията на Джеф Безос, основала мотор BE-4. Това ще е основен мотор за идната ракета “Вулкан ”. Но най-малко в началото “Старлайнър ” ще лети с ракетата “Атлас 5 ”, употребяваща мотора “РД-180 ”.

В края на октомври ни беше показана тази фотография на съставените елементи на ракетата “Атлас 5 ”, която ще изведе в космоса първия транспортен съд “Старлайнър ”. Photo credit: ULA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР