Съседките ни Румъния и Турция намериха в своите черноморски акватории

...
Съседките ни Румъния и Турция намериха в своите черноморски акватории
Коментари Харесай

Турция удвоява добива на газ от Черно море, докато България 11-та година все още проучва

Съседките ни Румъния и Турция откриха в своите черноморски акватории находища от природен газ, които към този момент се създават. Имали огромно газово находище в българската акватория на Черно море, ето какво знаем?

Дневният рандеман на природен газ на Турция от Черно море се е нараснал от 2 милиона кубически метра на 4 милиона кубически метра дневно, като се чака добивът да нарасне в допълнение до 7 милиона кубически метра в края на годината, заяви бизнес всекидневникът Ekonomi.

Турция употребява към 50 милиарда кубични метра природен газ годишно и покрива съвсем всичко това посредством импорт. След като бъде доближат цялостният потенциал на рандеман, природният газ от запасите в Черно море ще покрива 30 % от потреблението на южната ни съседка. 

Миналата година потреблението на газ в страната възлизаше на 53,5 милиарда кубически метра, до момента в който вътрешното произвеждане е към 379 милиона кубически метра.

От януари до юли потреблението е намаляло с 8,4 % до 31,6 милиарда кубически метра по отношение на миналата година, а вътрешното произвеждане е скочило с близо 25 % до 262 милиона кубически метра.

Общите ресурси от природен газ, открити в Черно море, са 710 милиарда кубически метра, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган през април тази година.
 OMV Petrom нае италианска компания за най-мащабния газов план в Черно море на стойност €4 милиарда
OMV Petrom нае италианска компания за най-мащабния газов план в Черно море на стойност €4 милиарда

Румъния ще стане най-големият производител на газ на Черноморието

Румъния също добива газ от Черно море

Още предходната година основаната в Румъния компания Black Sea Oil & Gas (BSOG) заяви, че добивът на газ от Черно море е почнал и първите количества към този момент са били доставени в Националната преносна система.

Очаква пиковият рандеман да възлиза на почти 1 милиард кубически метра годишно през идващите три години.

" Беше дълго и предизвикателно пътешестване, с цел да се доближи най-сетне до този значим стадий за страната ", сподели изпълнителният шеф на BSOG Марк Биком. По думите му планът ще обезпечава 10% от търсенето на газ в Румъния.

Проектът е първата нова разработка за рандеман на газ в Румъния от над 30 години. Състои се от пет офшорни индустриални сондажи, една безпилотна индустриална платформа, ситуирана на находище Ана, 126-километров газопровод, свързващ платформата Ана с брега и с новата наземна пречиствателна станция за газ (GTP) в община Корбу, окръг Констанца. Преработеният газ се доставя в газомерната станция.

BSOG, благосъстоятелност на Carlyle International Energy Partners и Европейската банка за възобновяване и развиване, е основана в Румъния самостоятелна енергийна компания, ориентирана към създаване на газови запаси в морето. Компанията ръководи концесията от името на своите сътрудници Petro Ventures Resources и Gas Plus Dacia.
 Има (ли) огромно газово находище в българската акватория на Черно море: Какво знаем
Има (ли) огромно газово находище в българската акватория на Черно море: Какво знаем

Според депутата Делян Добрев OMV и TotalEnergies чакат да вадят 13 милиарда кубика синьо гориво от блок " Хан Аспарух " на година

Добив на газ в българската акватория

Стъпка към енергийна самостоятелност и невъобразим от 15 години стопански напредък или политическо заиграване с план, който повече от десетилетие не съумява да разгърне своя капацитет? Все още не е ясно какво имаме пред себе си, откакто депутатът и някогашен енергиен министър в първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев разгласи неотдавна, че OMV и TotalEnergies чакат големи газови добиви от българската акватория на Черно море.

Търсенето на синьо горива в блок " Хан Аспарух " не е от през вчерашния ден. През 2012 година точно Добрев подписа с австрийската OMV, френската Total и испанската Repsol контракт за изследване. През 2016 година Total оповестиха за открит петрол, само че по този начин и не бяха доказани количества, които да оправдаят вложението в находището. През 2020 година Repsol се отхвърлиха от търсенето в българските води на Черно море.

В другите два български блока - " Хан Кубрат " и " Терес ", към този момент няма търсене на петрол и газ, откакто Shell не откри в първия и се отхвърли, а за втория по този начин и не се откриха искащи.

На 8 юли 2023 година Делян Добрев показа в обществените мрежи слайд от презентация, която представители на TotalEnergies и OMV са създали пред депутатите от енергийната комисия. В нея се вижда, че съгласно компанията сондаците " Винех " и " Крум " имат общ капацитет от 13 милиарда куб. метра годишно за над 10-годишен интервал при употреба от 2030 година и 7 милиарда куб. метра годишно за още 6 години доникъде на века.
 Румъния към този момент построява газопровод с дължина 300 км, който ще придвижва природния газ, открит в Черно море
Румъния към този момент построява газопровод с дължина 300 км, който ще придвижва природния газ, открит в Черно море

Той ще коства към 500 млн. евро

В презентацията ясно се показва, че през 2025 година оценъчен сондаж би трябвало да удостовери този капацитет.

В обявата си Делян Добрев прави някои калкулации на база предварителния капацитет на находището. Според него добивът би бил 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, а цената му - близо 9 милиарда лв. с резултат върху стопанската система от растеж на Брутният вътрешен продукт с 5%, което по думите му не се е случвало от 15 години.

Само концесионната такса съгласно сметките на някогашния министър би била 2,7 милиарда лв. на година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР