Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя Българово

...
Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя Българово
Коментари Харесай

Изграждат на паметник на християните, избити през 1878 г. в Българово

Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя Българово ще означи през днешния ден 143 години от Освобождението си от османско иго.

През пролетта следва да стартира построяването на монумент в памет на избитите православни християни в двора на локалната черква „ Св. Атанасий “. Вече има позволение от Национален институт за монументи на културата за реализирането на плана, заяви кметът на Българово Йордан Йорданов за БНР.

„ Нещата с паметника са съвсем на 100 % подготвени! Имаме утвърждение от Министерство на културата. Трябва да съгласуваме няколко процедури, с Областна администрация във връзка с терена и надяваме се напълно скоро да получим в безупречност всички строителни бумаги. “

Инициативата за паметника е на Пламен Карашев и неговото семейство, планът е подаяние от художника Иван Бахчеванов. Идеята за монумента е от 2018 година, а задачата е посредством него да бъде почетена паметта на 400 -те посечени от турския башибозук християни - мъже, майки с деца, баби и дядовци в двора на църквата, поради случилото се тогава назовават Българово - "Малкия Батак ".

Работи се и за реализирането на концепцията да бъде основан музей, който ще е над костницата, заяви още кметът Йордан Йорданов.

„ Вече има подготвен план, който е входиран в Министерството на културата. От там към този момент има мнение, само че не дефинитивно всичко е утвърдено. Община Бургас ще подкрепи финансово основаването на постройката, която ще е северно от църквата. “

Честванията в Българово на 143 години от Освобождението на града през днешния ден ще стартират в 11.00 часа със заупокойна молитва отслужена от отец Захарий Дечев. Предвидена е къса стратегия с присъединяване на възпитаници и рецитал на стихове от поданици на града. След това ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметната плоча и костницата в двора на църквата. Предвидената стратегия ще се организира при спазването на противоепидемичните ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР