Със затоплянето на времето купувачите все повече наобикалят натрупаните с

...
Със затоплянето на времето купувачите все повече наобикалят натрупаните с
Коментари Харесай

Търговците на пазара трупат купчини с хубава стока за примамка, след което пълнят чантите на клиентите с боклук

Със стоплянето на времето купувачите от ден на ден наобикалят насъбраните с всевъзможни плодове сергии по пазарите. Лекият спад на цените работи притегателно и хората си купуват пресни марули, ябълки, краставици, ягоди, череши, както и свежи подправки, вместо да купуват застоялата стока в магазините.

С покачването на температурите обаче за жалост се повишават тарикатлъкът и експанзията на търговците, гледащи да пробутат и фирата, освен това на постоянни цени.

 

Голяма част от тях ползват евтини трикове, посредством които около положителната стока пробутват и неприятната си, а и по никакъв начин не са малко излъганите и недоволни клиенти. Един от най-неприятните номера, прилагани от нелоялните търговци е да наредят купчина свежи и едри плодове начело на масата, които безспорно притеглят окото на купувача, а откъм гърба да изсипят меки и полуизгнили, неставащи за нищо плодове и зеленчуци. Познайте от кои ще ви изберат, с цел да ви сложат в чантата.

 

Обикновено този трик се ползва при плодове като кайсии, череши, ягоди и относително по-рядко при зеленчуците, само че пък при доматите е безусловно настоящ. Въпросният трик минава при най-доверчивите и разсеяни купувачи, избиращи хубавата стока и не гледат какво им се поставя в торбата. Докато ги омайват с сякаш другарски приказки, продавачите зад щанда пълнят небрежно плодовете зад ефектната купчина и купувачите се оказват преметнати с неприятна стока. Други пък напряко слагат и омекнали и гнили, и по-хубави плодове или домати на сергията и поставят в торбата наред, смесвайки качествена и некачествена стока.

 

В случай, че клиентът си разреши да си избира или пък да стачкува, то търговците единствено където не го удрят през ръцете. На доста серии по столичните пазари наглите търговци са забранили изрично избирането.

На „ Димитър Петков “ и на Женския пазар някои даже стават нападателни при положение, че клиентът изиска да му отсрочат подбраната стока. По този метод извършването на покупки се трансформира в неприятно прекарване за позволилите си естествена рекламация клиенти.

 

Разбира се, множеството продавачи дават опция на купувачите да избират, като са наясно, че при конкуренцията е добре да дадеш това преимущество на клиента. Още повече, че цените и на плодове, и на зеленчуци са задоволително солени, с цел да се пробутва неприятна стока.

 

„ Учудвам се, че продавачи, които оферират стока трайно на избрани пазари, си разрешават

да поставят изгнили и некачествени плодове и зеленчуци. Вместо да гледат да привлекат постоянни клиенти, които и различен път да се върнат да купят от тях. Но очевидно това не ги интересува! “, споделиха възрастни хора, които пазарят постоянно на Женския пазар и постоянно са разочаровани при отварянето на торбите вкъщи. Хората се ядосват, че виждат едно на сергията – твърди, свежи и ароматни домати, а в торбата след това откриват меки и разкапани такива.

 

Търговците злоупотребяват и с грамажите, като в последно време избират да продават плодовете в пластмасови кутийки. Цената надлежно се афишира за 500 грама, с цел да не стряскат с цифрите за кг. Така заблуждават клиентите, че в купичките има половинка от ягодите или черешите.

 

Когато обаче стоката се постави на кантара, количеството постоянно е много повече, а в случай че клиентът помоли плодовете да се понижат до 500 грама, колкото и написа на етикета, отхвърлят. Т.е. в тези случаи дават на клиента количество, което продавачите преценяват да продадат, а потребителят е оставен без избор. Или кило, или нищо! При парещите цени на черешите този номер е ужасно противен, тъй като при цифра 15-20 лв. за кг хората желаят да купят половинка, а им постановат да вземат повече.

 

Друго, с което подвеждат клиентите, е произходът на плодовете и зеленчуците. Естествено, най-експлоатираният надпис е „ Кюстендилска хрущялка " поради именития вид, който се е наложил като най-хубав в годините. В същото време е ясно, че сладките плодове в Кюстендилско към момента не са узрели, само че това някак си е убягнало на търговците. Така се получава и в разгара на лятото, когато съвсем всички дини се оказват от Любимец, а всеки пъпеш – от вид „ Медна роса ".

 

Ходи, че проверявай дали въобще стоката е българска, или е импорт от южните съседки или от по-далечни страни!

Инфо: Уикенд

Тагове: търговци пазар Женския пазар пазар„ Димитър Петков “ София плодове зеленчуци поевтиняване качество
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР