Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р

...
Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р
Коментари Харесай

Въвеждат COVID мерки в Хасковско и Габровско

Със заповед на шефа на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Николай Пенчоков от от 21 юли в Габровска област се вкарват противоепидемични ограничения против COVID-19. Заповедта е краткотрайна и е за интервала до 21 август, оповестиха от пресцентъра на инспекцията.

Мерките плануват носене на защитна маска на лицето в лечебните заведения, аптеките, оптиките, обществените и здравните заведения, а на публични места навън, където има скупчване на хора, да се съблюдава отдалеченост от метър и половина.

Дистанция би трябвало да се съблюдава и в административните здания, предоставящи услуги на жители, както и в комерсиалните обекти, а на входа би трябвало да има дезинфектанти. Всекидневно ще се ревизират децата в детските заведения и възрастните в обществените домове, с цел да не бъдат допускани хора със признаци на инфекцията или на други заразни заболявания, планува заповедта. Мерките могат да бъдат изменени според от епидемиологичната конюнктура.

От РЗИ осведомиха, че в Габровска област имунизациите против COVID-19 се правят от персоналните лекари. Наред с това ваксини могат да се слагат и в три имунизационни пунктове в региона, които се намират в габровската, севлиевската и тревненската болница.

Задължителното носене на маски в здравните заведения, в такива за обществени услуги и в публичния превоз в област Хасково се връща. Това реши на свое съвещание Областният спешен щаб, заяви на конференция краткотрайният шеф на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Станимира Тананова.

Очаква се основният държавен хигиеничен контрольор доктор Ангел Кунчев да утвърди това решение.

Причината е, че от през днешния ден - 20 юли, районът мина от нулевото равнище на равнище едно според Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19, разясни Тананова. Ръстът на новозаразените през последната седмица по данни на РЗИ е 77 %.

Сред рекомендациите са и спазването на отдалеченост от 1,5 метра на публични места.

Работодателите пък по опция би трябвало да обезпечат претовареност от отдалеченост.

Областният шеф Катя Панева разяснява, че ограниченията не са тежки.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР