В училище българските деца биват обучавани по различни предмети –

...
В училище българските деца биват обучавани по различни предмети –
Коментари Харесай

Доц. Трайков: В нашите училища децата учат много предмети, но здравното образование не е сред тях

" В учебно заведение българските деца биват обучавани по разнообразни предмети – математика, физика, биология, само че на процедура нямат часове по здравно обучение “. Това сподели пред Радио София ръководителят на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) доцент доктор Васил Трайков.

Той изясни, че тази година сдружението е решила да стартира осведомителна акция във връзка Световния ден на сърцето – 29 септември четири месеца по-рано, с цел да има задоволително време посланията на експертите да доближат до хората – дребни и огромни, деца и възрастни.

„ Фокус в акцията е здравето на сърцето и методите за предварителна защита на сърдечносъдовите болести. Преждевременната смъртност от сърдечносъдови болести – преди 65-годишна възраст, е изцяло предотвратима, в случай че рисковите фактори са под надзор ", акцентира експертът.

Специален акцент се слага върху здравното обучение, персоналната и публичната грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите болести посредством технологиите, поддържането на деен контакт с доктор, предварителната защита на затлъстяването и заострянето на вниманието върху правилата за здравословен метод на живот “, сподели доцент Трайков.

Той уточни, че акцията е годишна и се организира под егидата на Световната федерация на сърцето, като обаче се дава опция на всяка национална организация да дефинира и свои характерни местни акценти.

Доц. Трайков добави, че една от тематиките, над които федерацията стартира работа в световен аспект е въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и в частност върху сърдечносъдовото здраве.

Той изясни, че акцията ще обхване всички огромни градове у нас и съответствува по време с правенето на Национален проект за сърдечносъдово здраве. Проект за документа към този момент е квалифициран от обособените работни групи, огромна част от заложените цели са включени и в  Националната здравна тактика.

" Това е знак, че институциите са подготвени на диалози по тази по този начин значима за обществото тематика. Предстои дотъкмяване на проекта, само че над 60 организации към този момент са го подкрепили с меморандум. От страна на институциите са чака приемане на препоръчаните ограничения, обезпечаване на бюджет и надзор по осъществяването ", сподели ръководителят на ДКБ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР