Със закриване на спецправосъдието ще бъдат удовлетворени интересите на ограничен

...
Със закриване на спецправосъдието ще бъдат удовлетворени интересите на ограничен
Коментари Харесай

Прокуратурата: Закриването на спецправосъдието ще обслужи интересите на тези, които са застрашени от него

Със закриване на спецправосъдието ще бъдат задоволени ползите на стеснен кръг от лица, „застрашени“ от профилираното правораздаване.

По този метод посредством механизмите на законодателната власт ще бъдат реализирани политически цели и ще се реализира директно политическо въздействие върху работата на самостоятелната правосъдна власт.

Това се показва в мнение на прокуратурата, подписано от основния прокурор Иван Гешев, до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и ръководителя на правната комисия в Народното събрание Милен Матеев във връзка със законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт, който планува закриване на профилираните съд и прокуратура.

Промените бяха признати на първо четене преди седмици в правната комисия, като се чака в околните дни да бъдат гласувани и в пленарна зала.

В мнението се показва, че претекстовете, изложени в законопроекта, не съдържат изчерпателен разбор на съответни данни за работата на профилираните съд и прокуратура. Поставя се въпросът по какъв начин ще бъде осъществена по-ефективна битка с проведената престъпност и с корупцията по високите етажи на властта, щом спецструктурите не са ефикасни.

Според прокуратурата разрушаването на настоящия сега централизиран модел по делата за проведена престъпност ще окаже директно въздействие върху тяхната успеваемост и ще възвърне от дълго време зарязан модел, потвърдил своята неприспособимост. Допълва се, че с всяка година, от основаването й, резултатите на Специализираната прокуратура се усъвършенстват като статистика и като качество на работа.

Законопроектът планува съществени последствия и за магистратите, защото ще бъдат наранени правата им и един от конституционно обезпечените правила – правилото на несменяемостта, който е директно обвързван с правилото на независимостта и с правната сигурност, се показва в мнението.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР