Със свое решение Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди условията,

...
Със свое решение Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди условията,
Коментари Харесай

ДФЗ ще отпуска кредити с годишна лихва от 4% на пчелари

Със свое решение Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие “ утвърди изискванията, при които утвърдените претенденти по Националната стратегия по пчеларство (НПП) 2017-2019 година ще имат опция посредством заем да осъществят плановете си, оповестиха от институцията.

Условия на Схемата за кредитиране ще разрешат на бенефициерите по НПП да получат авансово финансов запас за осъществяване на утвърдените им планове по ограничения А, Б, В и Д от Програмата – за нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати, разноските за закупуване на пчеларско съоръжение и прикачен инвентар за преносимо пчеларство.

Схемата способства за доста нарастване в усвояването на средствата по НПП. Държавна фирма „ Земеделие " регистрира цялостна и бърза възвръщаемост на предоставените заеми, дружно с начислените по тях лихви и такси за обработка и ръководство. Кредитите се отпускат директно от Фонда при рента от 4% на годишна база като даването на средствата е еднократно. Максималният размер на отпусканите средства е до 80 на 100 от размера на действително контрактуваните разноски по подписани контракти за покупко-продажба. Погасяването на по-голямата част от заема се реализира посредством прихващане на полагащата се дотация по НПП, а за останалата част от дълга се дава опция да бъде издължена до 25 юли на идната година. За гарантиране погасяването на заема не се изисква основаване на обезпечения върху материални активи, а единствено издаване на запис на заповед.

Ново облекчение по схемата е отпадането на условието за разкриване на банкова сметка със особено предопределение, както и издаването на единодушие за пряк дебит.

Актуализираната Схема за кредитиране на лица с утвърдени планове по Националната стратегия по пчеларство за тригодишния интервал 2017-2019 година ще се ползва от датата на актуалното решение за интервала 2018 година - 2019 година

След утвърждение и подписване на контракт за безплатна финансова помощ по НПП пчеларите ще могат да подават заявки за заем в период до 15 юли в регионалните дирекции на Фонда по непрекъснат адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР