Със старта на активния селскостопански сезон Инспекцията по труда засилва

...
Със старта на активния селскостопански сезон Инспекцията по труда засилва
Коментари Харесай

През 2022 г. Инспекцията по труда ще проверява и животновъдните ферми

Със старта на дейния селскостопански сезон Инспекцията по труда ускорява контрола в селското стопанство. И през 2022 година секторът е измежду акцентите на контролната активност на Агенцията, защото е разпознат като рисков по повод потреблението на разнообразни форми на недеклариран труд. През годината ще се разшири обсегът на инспекциите в него, като с изключение на растениевъдството, те ще обзет и животновъдните ферми, където при извършена през 2021 година акция се откриха проблеми и с сигурността на труда.
През 2021 година контролните органи на ИА ГИТ са направили 4764 бр. инспекции в селското стопанство, което е 11% от всички. Констатираните нарушавания са 17 188 бр. Установените случаи на работа без трудов контракт в бранша са 222 бр.
Инспекцията по труда припомня, че записаните аграрни стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн имат опция да наемат служащи за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с трудови контракти за един ден. При този тип контракти наетите не губят право на обществено подкрепяне и обезпечаване. Така те получават спомагателен приход дружно със обществените помощи и компенсации. Еднодневните контракти са опция за земеделските стопани да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура – без да записват договорите, да издават заповеди за преустановяване и да оформят трудови книжки.
Земеделските стопани могат да получат мостри на договорите против авансово платени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова акцидент. За да облекчи процедурата по администриране на договорите ИА ГИТ сътвори онлайн система за даване на образците когато и да е. Тя е надградена по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Софтуерът разрешава автоматичнто генериране на данните на лицата, които един път към този момент са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматизирано генерира в разписката към контракта дължимите за сметка на наетото лице налози и осигуровки и чистата сума, която би трябвало да му бъде изплатена. Калкулатор пресмята и броя мостри на контракти, които земеделският собственик може да получи против заплатената за осигуровки сума. Наети по плана помощник-инспектори могат да съветват и да дават информация за функционалностите на системата.
В уеб страницата на ИА „ Главна ревизия по труда “, в рубриката „ За работодатели и работещи “, подрубрика „ Трудови контракти по член 114а от КТ “ може да бъде открита повече информация за еднодневните контракти и даването на мостри, както и за Ръководство за работа със системата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР